Hlavní obsah

Gang bulharských zlodějek skončil po čtyřech měsících za mřížemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětičlenný gang bulharsky hovořících žen ve věku od 15 do 31 let zadrželi v neděli v odpoledních hodinách kriminalisté z Prahy 1. Jejich lupičské výpady v ulicích zachytila bezpečnostní kamera.

Článek

Skupina se právě pohybovala v prostoru ulic Kaprova a Křižovnická v Praze 1, kde si tipovala příhodné oběti. Ženy si zde vyhlédly jednasedmdesátiletou turistku ze Spolkové republiky Německo. Pozvolna ji obestoupily a v jedné chvíli se jí pokusily rozepnout batoh, který nesla na zádech.Pak se však zalekly protože žena se náhle otočila. Svůj útok však proti vyhlédnuté oběti zopakovaly na rohu ulic Křížovnická a Kaprova.

Tady ji totiž skupina obestoupila o poznání rychleji. Jedna z pachatelek jí hbitě sáhla do batohu a ruku si přitom kryla turistickou mapou. Kořist v podobě kosmetické taštičky s drobnou dámskou kosmetikou poté ihned ukryla pod mapu a spolu se svými společnicemi začala z místa odcházet do ulice Kaprova. Hned za rohem je ale zadrželi policisté a všech pět předvedli na služebnu.

Policie sladoval gang už čtyři měsíce

Zadrženým ženám hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od dvou do osmi let, protože páchaly trestnou činnost v organizované skupině. Ženský gang sledovali kriminalisté asi čtyři měsíce. Nyní budou zjišťovat, zda se obviněné nedopustily ještě další obdobné trestné činnosti.

Trestná činnost na úseku kapesních krádeží patří k dlouhodobým nešvarům hlavního města Prahy. Podle policejního webu tvoří 50 % celkové trestné činnosti tohoto druhu evidované v celé České republice. Jen za rok 2008 zaznamenala policie v Praze 9 200 takovýchto případů, u kterých se celková škoda vyšplhala na téměř 55 miliónů korun. Z tohoto počtu bylo zjištěno 180 pachatelů, z nichž téměř 60% případů tvoří recidivisté a 41% cizí státní příslušníci. Až 51 % pachatelů je ženského pohlaví. Policie odhalila též 7 mladistvých a 5 nezletilých osob.

Oproti roku 2007 byl zaznamenán mírný pokles o přibližně 300 případů, taktéž škoda v roce 2008 činila o 17 miliónů korun méně. I tak ale k této trestné činnosti stále dochází, jedinci, anebo i celé skupiny ji páchají často opakovaně. K oblíbeným lokalitám v Praze patří Praha 1, kde bylo loni zaznamenáno 75 % případů, v jejím turisticky atraktivním centru se poté stalo celých 90 % těchto událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám