Hlavní obsah

Fitko, kde přišla o prst, jí musí zaplatit

Bývalá vrcholová sportovkyně Lenka Fialová uspěla s žalobou na majitele plzeňského fitness centra, kde před čtyřmi lety přišla při cvičení na posilovacím stroji o část prstu. Podle zatím nepravomocného rozsudku plzeňského okresního soudu musí podnik 34letou ženu odškodnit. O výši částky bude soud rozhodovat později.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lenka Fialová u soudu

Článek

Hráčka první ligy národní házené se tehdy zranila na unožovacím stroji. Při cvičení se jí sesmekla noha a došlo k prudkému nárazu ramene stroje do postranní části madla, kde se v tu chvíli držela. Stroj sportovkyni rozdrtil poslední článek malíčku a měla i tříštivou zlomeninu hlavičky středního článku stejného prstu. Lékaři jí následně museli polovinu prstu amputovat.

Žena v žalobě tvrdila, že ji nikdo nepoučil, jak na stroji cvičit, a ani na něm nebyl žádný návod k správnému používání. „Okoukala jsem to od ostatních. Držela jsem se madla z boku. Jednak pro lepší rovnováhu a také to bylo nejvíce nablyštěné od častého používání,“ vysvětlila Fialová před soudem.

Přišla v posilovně o prst, žaluje majitele

Krimi

Podle právní zástupkyně provozovatele fitcentra si žena za zranění může sama. „Nedržela madlo tam, kde se správně má. Posilovací stroj je konstruován tak, že i laikovi je na první pohled bez jakékoliv instruktáže patrné, jaké části stroje jsou určené ke správnému držení,“ prohlásila právnička.

Soud rozhodl, že Fialová žádný podíl viny na vzniklém úrazu nemá. „Je pravda, že posilovnu ve větší míře navštěvovali stálí klienti, od kterých lze očekávat větší míru zkušeností se cvičením a používáním posilovacích strojů. Nicméně to neznamená, že by měl provozovatel téměř rezignovat na prevenci a předcházení vzniku úrazů a zranění,“ stojí v rozsudku, který má Právo k dispozici.

Ochrnul po úrazu na školním výletě. Soud mu přiznal odškodné skoro devět miliónů

Krimi

Podle soudu stroje nebyly opatřeny návody ke správnému použití a také obsluha z řad zaměstnanců fitcentra neměla žádné profesionální zaškolení. „Rovněž nelze opomenout absenci stálého dozoru v posilovně ani to, že údržbu strojů neprováděl profesionál či specializovaná firma, ale údržbář bez hlubší znalosti jejich fungování,“ argumentoval soud.

Život naruby

Fialové se po úraze obrátil život vzhůru nohama. S vrcholovým sportem bylo utrum, skončila i její dráha příležitostné fotomodelky. Za svůj handicap v podobě pahýlu malíku se styděla, dokonce odmítala podávat lidem pravou ruku, kterou se snažila skrývat. U soudu se neubránila emocím.

„Lékaři mi řekli, že prst mohou rovnou amputovat, nebo se ho pokusí zachránit. Zvolila jsem druhou možnost, což bohužel nevyšlo. Bylo to pro mě psychicky hodně náročné,“ líčila žena se slzami v očích.

Učitelka spadla při tanci z pivní lavice. Soud to uznal jako pracovní úraz

Evropa

Kromě přerušení sportovních aktivit přišla i o práci. „Půl roku jsem byla na nemocenské. Když jsem se vrátila do zaměstnání, oznámili mi, že moji pozici zrušili,“ uvedla.

Dnes už má nové zaměstnání a vrátila se i k házené. „Samozřejmě moje výkonnost už není taková jako před úrazem. Bez toho malíku nedokážu míč tak dobře ovládat, a to je znát při střelbě i při přihrávkách,“ popisovala před soudem házenkářka, která patřila k pravidelným členkám reprezentačního týmu Čech v prestižních soubojích s výběrem Moravy a ve sbírce má několik ocenění nejlepší hráčky soutěže. Přiznala, že se k házené vrátila hlavně díky spoluhráčkám, které ji drží nad vodou.

Po majiteli fitcentra chce sportovkyně 300 tisíc korun jako bolestné a za snížení společenského uplatnění. „Po úrazu byla zásadním způsobem omezena ve svém dalším životě zejména s ohledem na svou předchozí vysoce aktivní činnost, kdy sportovala na vrcholové úrovni,“ prohlásil její advokát.

Reklama

Výběr článků

Načítám