Hlavní obsah

Firma, v níž pracoval podezřelý v kauze metanol, už kdysi kšeftovala s lihem

Právo, alf

Tak trochu tajemný byl dosud život podnikatele z Řitky nedaleko Prahy Tomáše Křepely, majitele a jednatele zdejší firmy Carlogic, stíhaného v kauze otrávených lihovin. Neznámou osobou však není. Na začátku nového tisíciletí pracoval coby obchodní zástupce ve firmě Morávia-Chem. Vedení této společnosti přitom v minulosti rovněž šetřila policie i soudy, a to za daňový únik za 160 miliónů korun.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Areál, kde měl sklad s autokosmetikou podnikatel vyšetřovaný v kauze metanol.

Článek

V letech 2000 až 2002 měla společnost zpracovávat podezřele velké množství lihu, šlo o 700 tisíc litrů. Firma jej měla nakupovat jen pro technické účely a nalévat jej do nemrznoucích směsí.

Podle tehdejšího žalobce však líh zřejmě nebyl znehodnocen a byl dále dodáván k výrobě pančovaného alkoholu. Firma jej přitom podle obžaloby zároveň fiktivně prodávala například stavebním společnostem jako příměs do betonu.

Případ soud řešil jako trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a skončil odsuzujícími verdikty.

Stále má kontakty na Zlínsku

„Soud má za prokázané, že směs nebyla použita ke stavebním účelům. Tak si všichni položme otázku, kde eventuálně Cinol skončil a jestli vůbec byl do obou společností dodán,“ položil při soudu v roce 2010 řečnickou otázku státní zástupce Ilja Ištván.

Jak v úterý řekl Právu zlínský kriminalista, i tyto verze bude prověřovat.

O tom, že Křepela své kontakty na Zlínsku přesunem do Řitky zcela nezpřetrhal, svědčí to, že svou bývalou zlínskou adresu má stále uvedenou v obchodním rejstříku u své firmy. Jeho blízcí, bydlící stále na uvedené adrese, ale Právu řekli, že už tam asi deset let nebydlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám