Hlavní obsah

Falešný vnuk vyloudil po stařenkách statisíce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potomek českých emigrantů, kteří se v minulosti usídlili v USA, skončil v Polsku ve vazbě kvůli tomu, že ve spolupráci s dalšími lidmi z Ostravy podvedl velké množství důchodkyň na severní Moravě. Ženám do telefonu namluvil, že je jejich vnuk a potřebuje půjčit peníze na auto. Podle policie byl velmi úspěšný.

Článek

Zatím mu bylo prokázáno, že od jedenácti žen ve věku od 74 do 94 let podvodně inkasoval 790 tisíc korun a dalších 900 tisíc se z nich vyloudit neúspěšně pokusil. "Vyšetřování ale nadále probíhá a vypadá to, že konečná částka a počet obětí bude mnohem vyšší," informoval severomoravský kriminalista Marian Ulehla.

Pětadvacetiletý Robert D. se narodil v USA, část života prožil v Belgii. Tam byl v roce 2004 odsouzen na čtyři roky právě za rafinované podvody na seniorkách. Před spravedlností ale uprchnul do Polska, odkud stejným způsobem balamutil důchodkyně na Ostravsku. "Oběti si vybíral v telefonních seznamech na internetu pomocí starých křestních jmen, jako Gertruda, Hilda a podobně," řekl šéf policejního týmu, který se případem zabývá.

Když se mu podařilo kontaktovanou ženu přesvědčit, za nějakou dobu zavolal znovu s tím, že peníze nemůže převzít osobně, a proto místo sebe pošle známého. "Zároveň své oběti prosil, aby o penězích nikomu nic neříkaly, protože to má být překvapení pro celou rodinu," dodal policista.

Zatčen byl koncem března v polské Toruni a nyní se rozhoduje, zda si svůj první trest odsedí v Belgii, nebo v Polsku. V následujících týdnech severomoravští kriminalisté zadrželi i jeho bratrance z Ostravy a další dva komplice, kteří pro peníze za důchodkyněmi jezdil.

Kromě hlavního organizátora tak nyní na spravedlnost ve vazebních celách čekají 47 letý Ladislav D., 51letý Michal S. a také 42letá Jana V. z Ostravy, která se ale podle kriminalistů podílela jen na menší části této rozsáhlé trestné činnosti. Všem zatím hrozí tresty od dvou do osmi let, vzhledem k očekávanému upřesnění výše škody je ale možné, že jejich jednání bude kvalifikováno ještě přísněji.

Severomoravská policie za minulý rok eviduje celkem 67 takto provedených podvodů na seniorech. Ještě v roce 2002 byl přitom tento druh trestné činnosti nulový.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám