Hlavní obsah

Expolicista Vokál dostal opět podmínku

Aktualizováno

Bývalý kriminalista Luděk Vokál dostal tříletou podmínku v kauze vyzrazování informací z policejních spisů a korupce. Zároveň musí zaplatit sto tisíc korun. Uvedla to v pondělí Česká televize.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Luděk Vokál u soudu

Článek

Podnikatele Albina Arifoviče, který podle obžaloby za informace z policejních databází Vokálovi poskytl auto za téměř půl milionu korun, uložil soud dvouletou podmínku.

Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se proti rozsudku odvolal, Vokál si pro odvolání ponechal lhůtu.

„Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný dopustil uvedeného jednání, přičemž vycházel z výpovědí svědků, kteří shodně uvedli, že v době realizace akce Vidkun nebyla zaznamenána přítomnost novinářů,” konstatovala předsedkyně trestního senátu Jana Humeni.

Soud znovu zrušil podmínku pro exdetektiva Vokála za vyzrazení razie

Krimi

Z důkazů podle ní navíc vyplynulo, že manželky Vokála a Arifoviče si zprávy s informacemi o razii předávaly ještě před tím, než došlo k samotné akci.

Soud naopak Vokála osvobodil v části, která ho vinila z toho, že muže, jehož přítelkyni údajně zajistil pobyt, upozornil na to, že ho Národní protidrogová centrála může odposlouchávat.

Zproštěn viny byl bývalý detektiv i v bodě, kde ho obžaloba vinila, že dalšímu muži, který byl podezřelý z vydírání, umožnil vyhnout se trestnímu postihu.

Pražský městský soud letos v únoru podmíněný trest původně zrušil a vrátil k novému projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Ten loni potrestal Vokála podmínkou 13 měsíců se zkušební dobou 2,5 roku a zákazem činnosti u policie na 16 měsíců.

Bývalý detektiv Vokál dostal znovu podmínku za vyzrazení zátahu

Krimi

Vokál měl podle spisu v letech 2010 až 2015 vynášet informace z živých spisů o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Někdejší vysoce postavený důstojník ÚOOZ se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s vyzrazením policejní razie v olomoucké korupční kauze Vidkun.

Obžaloba tvrdí, že prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude v případu zasahovat.

Podnikateli podle státního zástupce zaslal Vokál prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“

Kdybych viděl jakýkoliv náznak, zasáhl bych, řekl soudu Šlachta v kauze vyzrazení informací

Krimi

Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde. Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany tehdejšího ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl, že ne.

Olomoucká korupční kauza Vidkun už rovněž mezitím skončila u soudu. Týká se vynášení informací z policejních spisů.

Obžalováni jsou bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), vlivný podnikatel Ivan Kyselý, někdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

Reklama

Výběr článků

Načítám