Hlavní obsah

Expolicista Kadlec jde za demoliční jízdu k soudu, naboural 24 aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce posílá k soudu expolicistu Karla Kadlece, který přesně před rokem na pražských Vinohradech opilý naboural 24 aut. Novinkám to ve středu řekla mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Léky, které před demoliční jízdou užil, neměly podle obžaloby žádný vliv na schopnost řízení.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Obžaloba byla podána v úterý k Obvodnímu soudu pro Prahu 2 pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest až tři roky ve vězení, peněžitý trest a zákaz činnosti.

„Muž řídil vozidlo pod vlivem návykových látek, nebyl schopen auto ovládat a postupně narážel do vozidel zaparkovaných po obou stranách, přičemž poškodil 24 aut. Další poškodil při bočním nárazu do protijedoucího auta poté, co vjel do jednosměrné ulice v protisměru,“ řekla Novinkám Zenklová.

Foto: Petr Horník, Právo

Expolicista Karel Kadlec u obvodního soudu v Praze.

Škoda podle ní činí 1 685 200 korun. Podle znaleckého posudku byla hladina alkoholu v krvi v rozmezí 1,63 až 1,84 promile.

Kadlec se po zadržení vymlouval na ovlivnění léky, které před jízdou užil. To ale znalci popřeli. „Výsledek dechových zkoušek ani výsledek laboratorního vyšetření krve nemohl být ovlivněn žádnými užitými léky. Léky, které před jízdou užil, neměly přímý negativní účinek na schopnost řídit auto a v kombinaci s alkohol nedošlo k vystupňování jeho účinku,“ uvedla Zenklová.

Boural ještě dvakrát

Kadlec, který učil na Policejní akademii v Praze, podle inspekce boural na Vinohradech 12. dubna. Zkouška na alkohol původně ukázala přes jedno promile. Svědci se shodli, že do některých aut narážel opakovaně.

Policista, který naboural desítky aut na Vinohradech. Archivní videoVideo: Novinky

Bývalý policista se pár dnů po incidentu za své jednání omluvil. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) Kadlece loni na konci dubna propustil.

Kadlec se však zodpovídal z dalších dvou nehod. V únoru mu městský soud potvrdil osmiměsíční podmíněný trest a dvouletý zákaz řízení za nehodu z března 2015, kdy opilý naboural dvě auta. Třetí nehodu z loňského srpna projednával magistrát, který Kadlecovi uložil zákaz řízení a pokutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám