Hlavní obsah

Exministryni Juráskovou chtěl zavraždit její manžel, tvrdí žaloba

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Bývalé ministryni zdravotnictví Fischerovy vlády (v letech 2009-2010) Daně Juráskové (51) šlo údajně o život. Zabít se ji podle obžaloby chystal její o tři roky starší manžel Vlastimil, který chtěl pak spáchat sebevraždu. Neunesl, že se s ním chtěla rozvést. Případ ve středu začal řešit Krajský soud v Plzni. Za přípravu vraždy hrozí Juráskovi až dvacetileté vězení.

Vlastimil Jurásek u soudu v PlzniVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Po středečním jednání soud Juráska propustil z vazby. „Obava, že by mohl skutek dokonat, zanikla po vyjádření znalců, podle kterých není osobou, která by měla mít sklony k agresivitě,” uvedl předseda senátu Milan Štejr a jednání odročil za účelem výslechu svědků.

Partnerské rozepře Juráskových vygradovaly počátkem letošního března, kdy žena odešla ze společného bydliště. I přes snahu manžela vztah urovnat mu sdělila, že se domů již nevrátí a že už s ním nechce dál žít.

Podle státního zástupce Jakuba Kubiase Jurásek po rozchodu napsal nejprve dopisy na rozloučenou pro dvě už dospělé děti s instrukcemi, jak mají nakládat s rodinnými úsporami a majetkem. K dopisům přiložil platební karty včetně přístupových kódů a další cenné dokumenty.

„Protože nás život rozdělil, musí nás spojit smrt. Přál bych si malý rodinný pohřeb a společně nás nechat rozprášit na louce, ať jsme stále spolu já a moje žena,“ stojí v jednom z dopisů.

Auto jako zbraň

Jurásek pak využil situace, kdy měl vrátit opravené auto manželce. „Pod záminkou, že ještě někam potřebuje dojet, si sedl za volant a ženu posadil na zadní sedadlo. Následně zablokoval dveře dětskou pojistkou a rozjel se. Při jízdě manželce řekl, že bez ní žít neumí a nebude. Tvrdil jí, že už se to nedá zastavit a že spolu budou navěky. Také jí sdělil, že už mají děti všechno zařízené,“ uvedl dále žalobce.

Další cesta se pro Juráskovou změnila v doslova v boj o holý život. Když se manžela přímo zeptala, jestli ji chce zabít, a on to potvrdil, snažila se z auta dostat pryč. Využila okamžiku, kdy při průjezdu Vejvanovem u Rokycan zastavil, aby si ještě naposledy prohlédla fotky dětí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

„Přelezla na přední sedadlo a máváním se snažila na sebe upoutat pozornost lidí na ulici. Obžalovaný ji držel za spodní čelist, aby nemohla vozidlo opustit. To se jí ale nakonec podařilo, když muže kousla do ruky a vyvlékla se z kabátu,“ popisoval státní zástupce dramatické okamžiky.

To ale ještě Jurásková neměla definitivně vyhráno. „Obžalovaný ji chytil za ruku a nohu a tahal ji zpátky do vozidla. Žena se bránila a křičela. Na její volání zareagovali náhodní kolemjdoucí, kteří jí přispěchali na pomoc a přivolali policii,“ dodal Kubias.

Juráskové se na místě zastal starosta obce Luboš Špilar. „Byl jsem na cestě k úřadu, když jsem zaslechl usilovné volání o pomoc. Tak jsem se tím směrem otočil, co se děje, a uviděl, jak na silnici leží žena, nad ní klečí chlap a fackuje ji. Doběhl jsem tam současně ještě s jedním místním člověkem a toho muže jsme přesvědčovali, aby přestal. Napadená žena byla v šoku. Říkala, že ji chce zabít,“ líčil Právu starosta vyhrocenou situaci.

Podle něho Jurásek potom nasedl do auta a začal na oba muže najíždět. „Kolega mu sebral klíčky od auta a čekali jsme na policisty. Ten muž se ještě snažil ženu přesvědčit, aby nastoupila do auta a odjela s ním. To odmítla, bála se ho a zůstala pod naší ochranou,“ uzavřel starosta.

Jurásek: Jen jsem jí chtěl domluvit

Jurásek odmítl před soudem vypovídat. „Nechtěl jsem manželce ublížit, jen jí domluvit,” uvedl v přípravném řízení. Tvrdil, že rukavice a pásku, kterou policie našla po incidentu v jeho autě, měl připravené k opravě sluneční clony.

„Bylo mi hrozně, cítil jsem se sám. V takových chvílích člověk zauvažuje o lecčems, poto jsem psal dětem ty dopisy, kdyby se mi něco stalo,” citoval soudce z Juráskovy předešlé výpovědi.

O své manželce hovořil jako o ambiciózní ženě, jejíž prioritou je kariéra. Hovořil také o její údajné nevěře.

Reklama

Výběr článků

Načítám