Hlavní obsah

Exministr Langer vyhrál spor kvůli sázce na peníze v matraci

Novinky, kub, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer v pondělí vyhrál spor se sázkovou kanceláří Fortunou ohledně sázek z roku 2015, ve kterých se mělo tipovat, zda se u něj najdou při domovní prohlídce peníze zašité v matraci nebo schované v zavařovačkách a zda ho policie obviní. Fortuna se podle Obvodního soudu pro Prahu 1 musí za tipy omluvit na svých stránkách a zaplatit Langerovi 70 tisíc korun. Podle Langera ho sázky zesměšnily a zasáhly jeho lidskou důstojnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer

Článek

Rozhodnutí obvodního soudu není pravomocné, lze se proti němu odvolat.

„Soud neupírá právo žalované (straně) vypisovat sázky na události veřejného zájmu,“ uvedla soudkyně Iveta Nedozrálová s tím, že by sázky neměly být dehonestující. „Soud je toho názoru, že tyto sázky zasáhly do osobnostních prav žalobce, neboť byl dehonestován tím, že byl srovnáván s trestně stíhanými osobami,“ dodala soudkyně.

Langer žádal i pět milionů korun jako nemajetkovou škodu, Nedozrálová mu přiznala jen sedmdesát tisíc. „Soud je toho názoru, že přiměřená částka na odčinění škody, která žalobci vznikla, je sedmdesát tisíc korun,“ konstatovala soudkyně a poznamenala, že nemá za prokázané, že by Langerovi vznikla škoda za pět milionů.

Právní zástupce exministra po vyhlášení rozsudku uvedl, že se v otázce finanční satisfakce poradí ještě s klientem, zda nepodají odvolání.

Mluvčí Fortuny Petr Šrain považuje verdikt za přijatelný kompromis a odvolání společnosti proti němu je podle něj spíše nepravděpodobné.

Langer napadl Fortunu žalobou u soudu v souvislosti s domovní prohlídkou v kauze Vidkun, kvůli které ho policie v říjnu 2015 zadržela. Bookmakeři tehdy vypsali sázky na to, z jakého trestného činu ho policie obviní a kde se najdou případně schované peníze. Na výběr byla třeba matrace nebo v narážce na korupční kauzu Davida Ratha pověstná krabice od vína či zavařovací sklenice.

Policie ale Langera z ničeho neobvinila a policii pouze poskytoval součinnost při domovní prohlídce. Sázky Fortuny označil jako ponižující, podle jeho právního zástupce byly tipy zásahem do lidské důstojnosti.

Fortuna: Byla to nadsázka

Fortuna u soudu kontrovala tvrzením, že se jednalo o nadsázku, čemuž odpovídaly i přemrštěné a nereálné kurzy. Exministr vnitra za ODS a po léta aktivní politik je podle bookmakerů navíc veřejně známý člověk, který by měl snést větší míru zásahu do svých osobnostních práv.

Fortuna o sázkách informovala tiskovou zprávou, kterou tehdy převzala některá média, zpracovala ji rovněž Česká tisková kancelář (ČTK). „Policie nám toho zatím moc neprozradila. A tak je vedle klasických politicko-ekonomických přečinů ve hře obvinění z lecčehos – od krádeže jízdního kola až po vlastizradu, za kterou by někteří klidně mohli považovat zrušení finanční policie, které měl Ivan na svědomí,“ citovala agentura bookmakera Michala Hanáka.

„Možnost, že by se našly peníze v krabici od vína, ohodnotili bookmakeři kurzem 40 ku jedné. Že by exministr vnitra potřeboval větší bednu než exministr zdravotnictví Rath, je podle Fortuny méně pravděpodobné, takže možnosti nálezu peněz v krabici od televize nebo od pračky mají kurz 60 ku jedné,“ čerpala ČTK z tiskové zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám