Hlavní obsah

Exministr Bárta nemá nárok na dvacetimilionové odškodné, rozhodl soud

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta ani napodruhé neuspěl se svým nárokem na dvacetimilionové odškodné za své nezákonné trestní stíhání v údajné korupční kauze. Městský soud v Praze ve středu zamítl jeho odvolání proti verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2 z roku 2016. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta

Článek

Bárta se domáhal za své stíhání dvaceti milionů korun. Obvodní soud pro Prahu 2 před třemi lety jeho nárok zamítl kvůli promlčení, protože exministr žádost o odškodnění podal až po více než roce od doby, kdy zprošťující rozsudek nabyl právní moci. Bárta si proti rozhodnutí podal odvolání a městský soud mu v únoru 2017 vyhověl s tím, že promlčecí lhůta běžela až od ledna 2014, protože Nejvyšší soud ještě rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání v Bártův neprospěch.

Nejvyšší soud ale letos v červenci verdikt odvolacího soudu zrušil a vrátil k novému projednání. V něm už městský soud Bártův nárok zamítl. „Odvolací soud sdílí názor, že nárok je promlčen,“ konstatoval ve středu předseda odvolacího senátu pražského městského soudu René Fischer.

Ministerstvo uspělo s dovoláním ve sporu s Vítem Bártou o 20 milionů

Domácí

Bárta původně žádal ještě o tři miliony více, za nesprávný úřední postup. Tento nárok už je ale pravomocně zamítnutý.

Exministr byl v roce 2013 zproštěn obžaloby, podle které dal svým tehdejším stranickým kolegům z Věcí Veřejných, poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Bárta se hájil tím, že peníze kolegům pouze půjčoval.

Bártovu nevinu posléze potvrdil i Nejvyšší soud, ke kterému podala dovolání tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Trestní stíhání stálo Bártu post ministra dopravy.

Ministerstvo spravedlnosti Bártovi už v minulosti mimosoudně vyplatilo 334 tisíc a omluvilo se mu. Omluvou podle Bártova obhájce Tomáše Gřivny uznalo nárok na nemajetkovou újmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám