Hlavní obsah

Dvě letadla přistávající na Ruzyni někdo oslnil zeleným laserem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hned dvě letadla oslnil ve středu večer dosud neznámý pachatel laserem u Letiště Václava Havla Praha. Piloti naštěstí se svými stroji v pořádku přistáli a nikomu se nic nestalo. Případ vyšetřuje policie. Novinky o tom informoval mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První případ se odehrál kolem desáté hodiny večer, kdy zelený laser zasvítil na letadlo britské společnosti Ryanair.

„O dvě hodiny později někdo laserem při přiblížení na letiště oslnil posádku ukrajinského letadla. Piloti nás o případech informovali a my jsme vše předali policii,“ konstatoval Klíma.

Případem se zabývá Cizinecká policie, která může pachatele obvinit z trestného činu obecného ohrožení. Případně může být potrestán pokutou od 100 tisíc korun do pěti miliónů, a to za přestupek v ochranném pásmu letiště v okruhu 20 kilometrů.

Podle Klímy řešili piloti letos již 16 takových útoků, loni jich bylo 32. Oslnění zraku pilota může mít katastrofální následky, protože po několik sekund nemůže pilotovat letadlo a ztrácí orientaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám