Hlavní obsah

Dva žalobci zaplatili místem za průtahy s Kubiceho zprávou

Právo, tim
PRAHA

Dva vedoucí státní zástupci přišli o své pozice v souvislosti s postupem při vyšetřování tzv. Kubiceho kauzy. Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká to v neděli oznámila v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Zpráva Jana Kubiceho, šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, podle Vesecké obsahuje řadu jak závažných a složitějších kauz, tak i několik jednodušších. Ty podle ní už mohly být definitivně prověřeny. Některé okolnosti mohly být vyšetřeny během zhruba tří měsíců. "Nebyla jim věnována dostatečná pozornost," podotkla Vesecká. "Jednoduché trestní věci už mohly skončit," dodala.

Podle svých slov se proto obrátila na Městské státní zastupitelství v Praze, které již vyvodilo příslušné důsledky. "Dva vedoucí státní zástupci odešli ze svých funkcí," prohlásila nejvyšší žalobkyně. Podle ČTK se personální změny na vedoucích pozicích za poslední dobu týkaly obvodních státních zastupitelství pro Prahu 1, 5 a 8.

Oproti tomu považuje Vesecká některé informace uvedené v Kubiceho zprávě za natolik závažné, že jejich kompletní vyšetření může trvat i rok. Ministr vnitra František Bublan v minulých dnech uvedl, že Kubice by měl být až do konce vyšetřování postaven mimo službu.

Vesecká soudí, že pokud se tak mělo stát, tak již na začátku vyšetřování. Kdyby ona byla policejní prezidentkou, zřejmě by takové rozhodnutí vzhledem k závažnosti předložených informací učinila.

Reklama

Související témata:

Související články

Mafie má zřejmě prospěch z Kubiceho zprávy

Mafie působící na našem území využila zveřejnění červnové tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho ke svému...

Výběr článků

Načítám