Hlavní obsah

Dva mladíci obvinění kvůli požáru historického kostela si stěžují na vazbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec
Aktualizováno

Dva obvinění, které v sobotu Okresní soud ve Frýdku-Místku vzal do vazby kvůli požáru historického kostela v Třinci-Gutech, podali proti ní v pondělí stížnost. O té bude rozhodovat nadřízený krajský soud. Informovala o tom Česká televize. Třetí obviněný je stíhán na svobodě.

Státní zástupce o obviněných ze zapálení kostela Video: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Trojice ve věku 17 a 18 let je stíhána za trestný čin obecného ohrožení. Hrozí jim až 15 let vězení. Ve vazbě je mladistvý obviněný a plnoletý.

Státní zástupce Pavel Šára v sobotu sdělil, že jeden z obviněných před soudem vypovídal, druhý nikoli. „Lítost projevili oba,“ poukázal a dodal, že ani jeden z obviněných nebyl v minulosti trestán.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jeden z obviněných mladíků

Potvrdil, že žháři měli vytipovány další sakrální památky, které chtěli zřejmě poškodit či zničit. „Minimálně jednu, jedním z nich,“ prozradil. O jaké objekty se jednalo, ale nekonkretizoval.

Mše za shořelý kostel v Třinci-GutechVideo: Pavel Karban, Právo

Mladíci, které poslal soud do vazby, pocházejí z blízkého okolí Frýdku-Místku. Před soudní budovou v sobotu postával po celou dobu jednání i jeden z kamarádů obou obviněných. Šel prý kolem náhodně.

Slavili narozeniny

Podle něj slavil jeden ze žhářů osmnácté narozeniny, že by ale na oslavu zapálili kostel, neřekl. „S jedním se znám od školky, byli jsme dobří kamarádi, s druhým jsem se seznámil na střední škole,“ řekl a dodal, že obvinění nikdy neměli podobné nápady typu zapálit kostel.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Po ničivém požáru zbyly jen ohořelé dřevěné trámy a kříž, který stával před kostelem.

„Jejich jednání mě šokovalo, nečekal jsem to,“ připustil a odmítl, že by mladíci inklinovali třeba k satanismu či jinému přesvědčení, kvůli němuž by zničili církevní stavbu. „Vůbec mě nenapadlo, že by něco takového mohli udělat. Jak se to seběhlo a jak se tam dostali, nevím,“ poznamenal kamarád žhářů s tím, že třetího obviněného nezná.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Římskokatolický filiální kostel Božího těla začal hořet v noci na 2. srpna okolo půlnoci, hasiči se o požáru dozvěděli krátce po ní. Oheň dostali pod kontrolu za necelou hodinu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obnova kostela by měla vyjít na 20 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám