Hlavní obsah

Dusno v kauze ŘSD: inspekce se zajímá o postup detektivů

Právo, Jakub Troníček

Generální inspekce podle zjištění Práva prověřuje, zda detektivové z protikorupčního útvaru nezákonně nezmanipulovali vyšetřování úplatkářské aféry kolem Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V té jsou obviněni např. jeho bývalí šéfové Petr Laušman a Alfréd Brunclík nebo někdejší výkonný ředitel podniku Michal Hala.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle informací Práva ze zdrojů blízkých vyšetřování jde přitom o závažná podezření, policisté totiž údajně měli např. nevybíravě tlačit na hlavní svědky a také nesprávně zacházet s jejich utajením.

Žalobkyně z pražského vrchního státního zastupitelství Jana Jahodová si už proto minulý týden vyžádala celý velmi obsáhlý spis na důkladnou prověrku. „Mohu pouze potvrdit, že spis je v současné době tady v budově,“ uvedla v pondělí Jahodová. Jakékoliv podrobnosti k důvodům prověrky ale sdělit odmítla.

Mluvčí inspekce Radka Sandarová nicméně připustila, že tento orgán se minulý týden s pražským vrchním státním zastupitelstvím podílel na prověřování jednoho ze spisů. „Konkrétně se to týkalo manipulace s utajovanými informacemi,“ sdělila bez dalších podrobností Sandorová.

Lukrativní pronájmy odpočívadel

Podle informací Práva se inspektoři mimo jiné zaměřují na fakt, že se v kauze ŘSD měla provalit skutečná identita některých utajovaných svědků, o jejichž výpovědi se stíhání opírá.

Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej se k poslednímu dění v celé kauze nechtěl jakkoliv vyjadřovat s tím, že právo informovat si vyhradilo státní zastupitelství. "Vyšetřování stále běží,“ konstatoval pouze Ibehej.

V aféře jde o lukrativní pronájmy dálničních odpočívadel, které byly ovšem nevýhodné pro stát. Kromě zmíněných manažerů je v ní stíhán také podnikový právník Robert Wolf nebo předseda představenstva společnosti Monstera International Jiří Neužil. Právě ten měl podle policie představitele ředitelství uplácet.

Celý případ je dalším z řady, kvůli kterému v poslední době práci protikorupčního útvaru kritizovala šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová. Pro Právo např. před dvěma týdny uvedla, že nebyla spokojena se zdlouhavým a neefektivním vyšetřováním kauzy. Kvůli rozsáhlejším sporům s Bradáčovou už rezignoval šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec, o kterém Bradáčová prohlásila, že proti ní „vyrábí“ kauzu.

Reklama

Výběr článků

Načítám