Hlavní obsah

Dobrovolný hasič na Sokolovsku dvakrát zburcoval profesionály planým poplachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Habartov

O uplynulém víkendu někdo dvakrát zavolal na tísňovou linku s podezřením na požár v Habartově na Sokolovsku. V obou případech se jednalo o planý poplach a hasiči tak vyjeli zbytečně. Po zjištění pachatele vyšlo najevo, že se jednalo o dobrovolného hasiče. Teď mu hrozí pokuta. O případu informoval mluvčí hasičů Martin Kasal.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První telefonát se uskutečnil v sobotu 17. února krátce před pátou hodinou odpoledne. „Dobrý den, přijde mi, že hoří tady v Habartově v kasárnách na Hrádku. Vidím tady strašný kouř,“ oznámil muž.

V podobném duchu zavolal na linku 112 i v neděli 18. února před třetí hodinou odpoledne. „Dobrý den, prosím vás, v Habartově v Mírové ulici je na chodbě strašný zápach. Jako kdyby tam někde hořelo. Tři patra má dům, jako by se pálily potraviny, zápach je cítit i dole,“ znělo v telefonu.

„Volání bylo z jiného telefonního čísla i jméno oznamovatel uvedl jiné. Obě výzvy ale měly jedno společné. Ani v jenom případě se nic z nahlášeného nepotvrdilo, jednalo se tak o planý poplach se zneužitím tísňové linky a zneužitím jednotky hasičů,“ popsal situaci mluvčí hasičů Martin Kasal.

V prvním případě na místo vyjely dvě jednotky hasičů, profesionální družstvo ze stanice Sokolov a dobrovolní hasiči z Krajkové. Na místě však nezaznamenali žádný požár ani kouř. Telefon oznamovatele byl náhle nedostupný.

Ve druhém případě vyjely tři jednotky hasičů, profesionální družstva ze stanic Sokolov, chemické závody Sokolov a také místní dobrovolná jednotka z Habartova. Jak zjistili na místě, opět se jednalo o planý poplach. Žádné známky hoření či kouře na místě nebyly zřejmé. Podle obyvatel domu na místě nikdo daného jména nebydlí. Telefon byl opět nedostupný.

Byl to dobrovolný hasič 

Policisté z obvodního oddělení Habartov velmi rychle určili pachatele. Z taktických důvodů však vyšetřovatelé neprozradili, jak jej dopadli. Jednalo se o mladistvého muže. Jak bylo zjištěno během výslechu, byl mladík členem dobrovolných hasičů v Habartově. „Velitel jednotky okamžitě ukončil jakoukoliv činnost tohoto mladíka v jednotce,“ zmínil mluvčí.

Mladíkovi hrozí pokuta až pět tisíc korun. Kdyby se nejednalo o mladistvého, mohla by být pokuta vyšší. „Navíc hasiči budou požadovat uhrazení nákladů spojených se zásahem, kdy je sazba 5600 korun za každou jednotku a hodinu zásahu, tyto náklady tak mohou za uvedené události dosáhnout výše 28 tisíc korun,“ řekl mluvčí.

Takový případ ale není ojedinělý. „V průběhu roku 2017 zaznamenali hasiči v kraji celkem 324 událostí označených jako planý poplach. Nejčastěji se jednalo o výjezdy na základě výzvy elektronické požární signalizace (EPS) v objektech střežených tímto zařízením nebo výjezdy k nenahlášenému kontrolovanému pálení listí, klestu či trávy. V deseti případech je planý poplach označený jako zneužití jednotky. Ne vždy se ale podaří stanovit oznamovatele a dokončit tak přestupkové řízení,“ uvedl mluvčí.

Největším problémem při zbytečném výjezdu je riziko, že jednotka bude chybět u skutečného případu.

Reklama

Výběr článků

Načítám