Hlavní obsah

Do hotelu u Vrchlabí narazilo letadlo, ve střeše je několikametrová díra

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková
Aktualizováno

V obci Prostřední Lánov u Vrchlabí narazilo v sobotu po poledni čtyřmístné letadlo do hotelu Harmonie. V havarovaném letadle byli 76letý muž a 60letá žena z Německa. Oba se vážně zranili a byli převezeni do nemocnice. Ve střeše budovy vznikla několikametrová díra.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ultralight narazil do střechy hotelu v sobotu krátce po poledni.

Článek

„Letadlo narazilo v katastru Prostředního Lánova do budovy hotelu. Bylo to krátce po vzletu z letiště ve Vrchlabí. Na palubě byl pilot a pasažér, muž a žena, oba cizinci,“ uvedla Ivana Ježková.

Podrobnější vyšetření ukázala, že muž utrpěl poranění hlavy, hrudníku a krční páteře. Lékaři na traumacentru jej museli uvést do umělého spánku. Žena je na tom lépe, má pohmožděný hrudník a několik vyražených zubů.

"Mužův stav není natolik vážný, aby musel být operován. Během několika dní se prospí a snad bude v pořádku. Má zlomený krční obratel, není ale ochrnutý. Má zlomená žebra, což je krutá bolest, která hodně ztěžuje dýchání," upřesnil náměstek pro lékařskou péči Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

Problémy se startem

„Vypadá to, že letadlo nenabralo moc výšku a bokem narazilo do střechy budovy. Ty zraněné, myslím, že byli spíš ve starším věku, jako první vyprostili lidé, kteří také přivolali záchranku,“ řekl Právu muž na místě nehody.

Také podle Jiřího Sochora z Letecké školy ve Vrchlabí se páru nepodařil start. Čtyřmístné letadlo francouzské výroby se podle něj vůbec nedostalo do potřebné letové výšky a narazilo do hotelu. "Štěstí bylo, že letadlo nemělo potřebnou letovou rychlost, jinak by nehoda byla vážnější," řekl.

Podle starosty Lánova Jiřího Vancla pobývali němečtí manželé na místním letišti týden a v sobotu se vraceli domů.

"Letadlo narazilo do hotelu ze severní strany do prázdného pokoje. Škoda bude asi 250 000 korun. V jižní části hotelu se konala smuteční hostina, lidem se nic nestalo. Hotel byl skoro prázdný, protože ještě není sezóna," řekl Vancl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám