Hlavní obsah

Dispečer z případu „Loupež století” chtěl miliónové odškodné, přiznali mu 33 tisíc

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Bývalý dispečer bezpečnostní agentury Antonín Saleta kvůli promlčení nedostane tři milióny, které po státu žádal za nezákonné stíhání v kauze tzv. „Loupeže století“. Obvodní soud pro Prahu 2 Saletovi přiznal pouze osm tisíc korun jako doplatek na náklady na obhájce.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Antonín Saleta u Městského soudu v Praze.

Článek

Saleta za nemajetkovou újmu, vazbu a náklady na obhajobu žádal téměř tři milióny korun. Od státu zatím dostal pouze pětadvacet tisíc za náklady na obhajobu. K těm mu v pátek přiznala soudkyně Daniela Břízová Ratajová 8 228 korun. Ostatní nároky zamítla. Saleta ve vazbě strávil skoro tři roky.

K takzvané „Loupeži století" došlo v roce 2002 na pražské Evropské třídě. Lupiči převlečení za policisty ukradli z vozu bezpečnostní agentury 154 miliónů korun, které se dodnes nenašly. Saleta měl podle obžaloby lupičům prozradit, jak se ovládá auto, v němž byly peníze převáženy. Důležité bylo hlavně otevírání dveří, ke kterému bylo nutné znát přesnou kombinaci tlačítek.

Saleta, který býval vojákem i policistou, svoji vinu popíral. Obžaloba z činu dříve vinila i členy Berdychova gangu, soudy je ale zprostily viny pro nedostatek důkazů. Policie Saletu vyslechla už v roce 2003, ale z ničeho ho neobvinila. Muž pak odcestoval na Kubu a v roce 2012 ho zadržela policie ve Venezuele.

Nejdříve devět let, pak zproštění

Saleta dostal nejprve devítiletý trest, ten ale následně odvolací soud zrušil a vrátil případ k doplnění důkazů. Prvoinstanční soud původně vyvodil Saletovu účast na loupeži hlavně tím, že se Saletovi záhy po loupeži značně zvýšila životní úroveň, kterou nedokázal dodnes vysvětlit.

Poté se proces zopakoval, Saleta dostal opět devět let a odvolací soud trest zrušil a případ vrátil. Až napotřetí soudy Saletu pro nedostatek důkazů obžaloby zprostily.

Reklama

Výběr článků

Načítám