Hlavní obsah

Disidenta Pavla Wonku soud rehabilitoval

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Jednatřicet let po své smrti byl ve středu usnesením Okresního soudu v Náchodě očištěn disident a obhájce lidských práv Pavel Wonka z Vrchlabí na Trutnovsku ve zřejmě předposlední kauze, v níž dosud rehabilitace neproběhla. Usnesení je proto pravomocné.

Bratr Pavla Wonky Jiří u náchodského souduVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Dosud se totiž v rámci rehabilitací řešila pouze kauza z roku 1986, a ne věc o dva roky mladší, která však bezprostředně souvisí s Wonkovou smrtí. Očištění jména svého bratra se domáhal jeho jediný pozůstalý, o tři roky starší bratr Jiří Wonka.

Pátého dubna 1988 byl Pavel Wonka vzat do vazby pro podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí a už 20. dubna byl odsouzen Okresním soudem v Trutnově k pětiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Proti rozsudku se odvolal, avšak rozhodnutí odvolacího soudu se už nedočkal. Zemřel za podivných okolností v důsledku celkového vyčerpání po jím držené hladovce 26. dubna 1988 ve věznici v Hradci Králové. Bylo mu 35 let.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jiří Wonka (vlevo) neúnavně bojuje již řadu let za očištění jména svého bratra Pavla.

„Pavel Wonka byl persekvovaný za to, že nedodržel ochranný dohled, který mu byl udělen rozsudkem z roku 1986. Tento rozsudek byl v roce 1990 a 1991 plně rehabilitován, proto nebyl podklad k tomu, aby za maření úředního dohledu byl v roce 1988 persekvován. To se však prokázalo až rehabilitačními usneseními,“ vysvětlil Wonkův advokát Lubomír Müller, podle něhož jde o smutnou událost, která vyvolává silné emoce i po 31 letech.

Původní rozsudek nebyl pravomocný

„Pavlu Wonkovi se dostalo mnoho mimořádných poct, od jeho pohřbu až po ocenění například medailí Za zásluhy od prezidenta republiky Miloše Zemana. V řadě měst jsou po něm pojmenovány ulice nebo mosty. Ovšem zásadní právní otázka, zda Pavel Wonka byl v dubnu 1988 vzat do vazby oprávněně, či nikoliv, to se nikdy neřešilo. Proto pozůstalý bratr Jiří Wonka podal návrh, aby se věc řešila u soudu,“ připomněl právník Müller a zopakoval, že Wonka byl sice odsouzen, ale rozsudek nenabyl právní moci. Protože než došlo k projednání, zemřel.

Bratr Pavla Wonky omluvu na disidentovi Černíkovi nevysoudil

Krimi

„Lidé si mohou myslet, že jsem blázen, vždyť Pavel je mrtvý. Ale jde o princip,“ vysvětlil Jiří Wonka, proč se do věci začátkem letošního roku vložil. Přestože středeční soud netrval ani dvě hodiny, cesta k němu byla trnitá. U Okresního soudu v Trutnově, kam kauza nejprve mířila, se jeden soudce za druhým vylučoval kvůli možné podjatosti, až královéhradecký krajský soud věc delegoval do Náchoda.

„Pavel Wonka, narozený 23. 1. 1953, zemřelý 26. 4.1988, je účasten soudní rehabilitace v souvislosti s jeho omezením osobní svobody od 5. 4. 1988 do 26. 4. 1988,“ uvedla v usnesení předsedkyně senátu okresního soudu v Náchodě Jana Geislerová.

„S návrhem jsem se ztotožnil proto, že byl zcela jednoduše zdůvodněn. S ohledem na právní skutkový stav věci nebylo pochybnosti o tom, že navrhovatel, zemřelý Pavel Wonka, je účasten soudních rehabilitací,“ uvedl státní zástupce Vladimír Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám