Hlavní obsah

Detektivové vzali na cvičení stíhaného šéfa, čeká je trest

– ROKYCANY
Právo, Jakub Troníček

Mezi elitními detektivy policejního prezidia vypukla neobvyklá roztržka. Důvodem je fakt, že policisté ze speciálního pátracího útvaru podle zjištění Práva pozvali na oficiální cvičení také svého někdejšího šéfa Jana Rybára. Ten je ale už více než půl roku postaven mimo službu kvůli obvinění z korupce. V policejních prostorách tak nemá co dělat.

Článek

Střelnice v Borku u Rokycan patří Útvaru rychlého nasazení (URNA) a právě jeho šéfa Libora Lochmana Rybárova přítomnost na cvičení elitních pátračů dopálila. Stejně jako nadřízení z policejního prezidia o ní totiž neměl až do dotazu Práva ani tušení.

Detektivy, kteří Rybára na cvičení pozvali, čeká podle mluvčí kriminálky Pavly Kopecké kázeňský trest. „Tito policisté se dopustili hrubé chyby, protože pan Rybár po dobu postavení mimo službu do budov ani jiných prostor policie nemá až na výjimky přístup,“ řekla k tomu Právu Kopecká.

Dodala, že o formě trestu šéf kriminálky Libor Vrba, pod něhož všechny celostátní útvary spadají, zatím nerozhodl. „Může jít například o důtku nebo o finanční postih,“ řekla.

Rybár je stíhán za to, že si měl nechat slíbit úplatek od skupiny Vietnamců za pomoc s vyřízením víz. Jakoukoli vinu ale popírá. Pražské městské státní zastupitelství však už na někdejšího šéfa špičkového pátracího týmu, přezdívaného lovci lebek, podalo obžalobu pro trestné činy nepřímého úplatkářství a zneužití pravomoci veřejného činitele. U soudu mu za to hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám