Hlavní obsah

Hasiči v Českém Švýcarsku zažívají komplikace, plameny se přiblížily Hřensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko
Aktualizováno

Požár v Národním parku České Švýcarsko se v pondělí večer přiblížil k Hřensku. Hasební práce tak oproti původním plánům neustaly, ale pokračují. Prioritou přes noc bude zabránit rozšíření ohně do obce Hřensko tak, aby nebyl zasažen žádný dům. Letecká služba hasičů je z bezpečnostních důvodů pozastavena, létat budou vrtulníky opět po rozednění. V úterý ráno na místo dorazí posily z dalších krajů. Stát jedná o pomoci techniky ze Slovenska.

BEZ KOMENTÁŘE: NP České Švýcarsko zachvátil požárVideo: Hasičský záchranný sbor ČR

 
Článek

Zasaženo víc než deset hektarů lesa, uvedla správa parku. Není podle ní vyloučeno, že plameny zachvátí i Pravčickou bránu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Symbol Českého Švýcarska Pravčická brána

Hasební práce se setměním hasiči ukončí a opět se na místo vrátí v úterý ráno. Na místě zůstanou požární hlídky.

Přilehlá obec Brtníky u Mikulášovic varovala místním rozhlasem občany, že se mají připravit na možnou evakuaci.

Ještě před tím hasiči evakuovali zhruba 80 lidí z Pravčické brány a desítky skautů se evakuovaly z tábora v Dolském Mlýně. Hejtman kraje Jan Schiller (ANO) po jednání krizového štábu řekl, že plameny jsou nedaleko obytných domů.

Otázkou podle něj je, co se stane v noci na úterý, kdy hasiči nemohou v zásahu naplno pokračovat. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) je situace mimořádná.

„Situace je hodně komplikovaná, protože terén je málo přístupný, horko, vítr do toho, sucho, pozůstatky kůrovcové kalamity, je to skutečně mimořádné,” řekla novinářům Hubáčková, která na místo dorazila.

Rakušan: Jednáme o pomoci se Slovenskem

„Jednáme i se slovenskou stranou o pomoci," řekl večer České televizi ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Slováci by podle Rakušana mohli na místo poslat svou požární vojenskou techniku. Ministr zároveň uvedl, že v úterý pravděpodobně vyrazí na zasedání krizového štábu, kde se mezinárodní pomoc bude probírat. Zásahu se účastní mimo jiné dva policejní vrtulníky, dva armádní vrtulníky a další dvě letadla. "Policisté začnou v úterý letecký provoz koordinovat, aby nedošlo k nějakým problémům," podotkl Rakušan.

Podle ministra se nyní zásahu účastní 48 jednotek, s ohněm bojuje 240 hasičů. V úterý mají dorazit i hasiči z Libereckého a Plzeňského kraje. Hasičský záchranný sbor ČR večer na twitteru uvedl, že v úterý brzy ráno vyrazí do Hřenska na pomoc další technika a hasiči. Půjde o hasiče a techniku ze Středočeského, Libereckého a Plzeňského kraje. "Tyto odřady budou složeny z celkem 56 hasičů a 24 kusů techniky. Na místě budou v 07:00 a přidají se ihned k našim kolegům," uvedli hasiči.

Mluvčí plzeňských hasičů Michal Holeček například zmínil, že povezou techniku pro dálkovou dopravu vody k místu požáru. Rakušan upozornil na to, že potřeba jsou právě taková čerpadla, která pomohou přivést vodu z delších vzdáleností. "Dalším potenciálním rizikem je i to, že se v této lokalitě nachází vodárna, kterou je potřeba uchránit, protože zásobuje pitnou vodou Děčín," dodal ministr.

Při požáru pomáhá i armádní vrtulník.Video: Armáda ČR

Podle ní nyní ministerstvo pomoci nemůže, hasiči podle ní zásah zvládají jak technicky, tak personálně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru po 18:00 uvedl, že požár dál zhoršuje vítr.

Na zásah podle něj jede osobně dohlédnout generální ředitel hasičů Vladimír Vlček.

Někteří zasahující hasiči se odpoledne museli evakuovat, začaly totiž hořet koruny stromů.

Foto: Twitter Hasičský záchranný sbor ČR

Hasiči zasahují v Českém Švýcarsku.

„V současnosti je kladen důraz na dopravu vody, která je dopravována kyvadlově. Kvůli tomu byly povolány také německé jednotky,” řekl zhruba v 15:30 mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Jednotky se však vrátily zpět kvůli rozšíření požáru na německé straně. Z Libereckého a Středočeského kraje hasiči stahují cisterny, dodal mluvčí.

„Chtěl bych požádat hlavně turisty, aby přehodnotili své plány, aby sem nejezdili,” řekl hejtman.

Podle něj byl už dopoledne vydán zákaz o vstupu do lesů. Kromě Krásné Lípy nabídl součinnost také Děčín.

Někteří turisté ubytovaní v Mezné či v Mezní Louce vyrazili na výlet a nemají své věci. Podle hejtmana je k ubytovacím zařízením dovezou hasiči.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Požár zasáhl skalnatý lesní terén v Českém Švýcarsku.

Turista z Německa řekl, že jel na výlet a při cestě zpátky se dozvěděl o evakuaci jeho hotelu.

„Jel jsem na kole kolem zastávky a brečela tam paní s dítětem. Řekly mi, že mají ve stejném hotelu jako já všechny věci a nemají se pro ně jak dostat,” řekl v pondělí turista ČTK.

Hasiči zasahují v Českém Švýcarsku.Video: Aktu.cz

U požáru v Českém Švýcarsku zasahují i letadla s vodou, plní se na letišti Chřibská.Video: Václav Danita, JSDH Krásná Lípa

Podle jeho slov ženu i s dítětem nakonec někdo k ubytování dovezl, on čeká na odvoz u zbrojnice ve Hřensku.

Les mezi Hřenskem a Pravčickou bránou začal hořet v neděli ráno, hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu.

V pondělí dopoledne hasiči uvedli, že se požár dál nešíří. Odpoledne se ale vývoj zvrátil a oheň se kvůli větru začal znovu šířit.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Hasiči likvidovali rozsáhlý požár v náročném lesním terénu v Českém Švýcarsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám