Hlavní obsah

Desítky barelů s kyselinou se ukrývaly ve slámě

Právo, Vladislav Prouza
Jičín
Aktualizováno

Barely nebezpečných chemikálií za jedním z domů v Budčevsi na Jičínsku zajistili královéhradečtí celníci spolu s policisty. Padesátka barelů, každý o obsahu jeden kubík, byla před zraky nepovolaných osob maskována slámou. Skladiště na zahradě za domem přesto neuniklo pozornosti.

Foto: Celní správa

Schované kontejnery nalezené na Jičínsku.

Článek

„Muž, který nechtěl sdělit svoje jméno, v pátek odpoledne oznámil, že v obci Budčeves jsou skladovány IBC kontejnery, jejichž obsahem mohou být látky, jež by byly schopné způsobit kontaminaci okolí,“ uvedla mluvčí královéhradeckých krajských celníků Jitka Fajstavrová.

Foto: Celní správa

Schované kontejnery nalezené na Jičínsku.

Celníci místo časované chemické bomby okamžitě zajistili. Znepokojivě vypadaly údaje na štítcích kontejnerů. Přítomnost zdraví a životnímu prostředí nebezpečných látek naznačoval charakter utajované skládky. Hasiči v ochranných protichemických oblecích vyzbrojení speciálním automobilovým kontejnerem nebezpečný prostor uzavřeli a ohledali. Změřili i radioaktivitu v místě nebezpečného nálezu.

Kontaktují majitele

Odborníkům se podařilo v barelech spolehlivě zjistit kyselinu sírovou. Identifikace dalších chemikálií doposud probíhá. „Bylo ověřeno, že naštěstí nedochází k úniku chemikálií do ovzduší nebo půdy a nehrozí tak bezprostřední nebezpečí. Co se týká uskladněných látek, jde většinou o žíraviny, používané k povrchové úpravě kovů,“ doplnil mluvčí královéhradeckých hasičů Ondřej Sezima.

Případ začali během víkendu vyšetřovat policisté. Kriminalisté se snaží kontaktovat majitele, na jehož pozemku se barely patrně od loňského září nacházejí. „Dosud neznámý pachatel je podezřelý, že se mohl dopustit ohrožení životního prostřední či dokonce ohrožení zdraví blíže nezjištěného množství osob. Jičínští policisté na objasnění případu intenzivně pracují," podotkla policejní mluvčí Alena Kacálková.

Foto: Celní správa

Kontejnery obsahují žíraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám