Hlavní obsah

Dcera by měla jít za smrt bratra sedět, tvrdí otec

Právo, Matěj Říha

Pochybnosti a nespravedlnost. Takové pocity v sobě dusí otec dvou dcer a syna, jejichž loňská potyčka skončila tragédií. Sestra totiž svého bratra třináctkrát bodla a ten na následky zranění zemřel. Soudy ji pravomocně zprostily obžaloby, když jednání vyhodnotily jako učebnicový příklad nutné sebeobrany.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otec se s tím nemůže smířit. O vině má jasno. Je přesvědčen, že by jeho dcera měla jít do vězení. Proto je rád, že v kauze podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dovolání, což byla poslední možnost, jak předchozí verdikty zvrátit.

„Domnívám se, že výsledek soudu není přiměřený tomu, co se stalo. Třináct bodnořezných ran, to přece není normální,“ řekl tento týden Právu otec dětí. Muž se s manželkou rozešel před osmnácti lety. V častějším kontaktu byl pouze se synem, který u něj také několik měsíců bydlel.

Potyčka v seníku

Rodinná tragédie se stala o loňském Prvním máji v seníku poblíž stavení ve středních Čechách, kde děti bydlely se svou matkou. Obžalovaná, tehdy dvaadvacetiletá žena, zaslechla hádku mezi šestnáctiletou sestrou a o dva roky starším bratrem, kterou provázely zvuky potyčky a souboje. Dívka volala sestru na pomoc.

Ta vylezla na seník a uviděla svého bratra, jak klečí nad sestrou a v pravé ruce drží nůž. Povalila ho na záda, klekla si na něj a držela mu ruce tak, že se nemohl hýbat. Do ruky vzala nůž, který původně držel bratr, a třináctkrát ho bodla do krku. Jedna z ran byla tak hluboká, že zasahovala až k páteři. Poškozený na místě vykrvácel.

Násilný útok obviněné nožem proti znehybněnému poškozenému se tak svým charakterem blížil spíše odplatě za předchozí útok a dřívější příkoří z jeho strany
z dovolacího spisu

Otec dětí před soudem vypovídal jen jako svědek. K dispozici má několik dokumentů ze spisu, podle nichž mu přijde, že se soudy nezabývaly případem detailně. Na základě textu obžaloby si například všiml, že při prohlídce těla napadené dcery nebylo zjištěno žádné viditelné poranění nebo znečištění. Nezdálo se mu ani to, jak rozsudky nebo obžaloba jeho syna vykreslily. Podle soudních dokumentů totiž byl vůči svým sestrám i matce agresivní, členy rodiny prý zastrašoval, ohrožoval nožem a mlátil.

Podobně na jeho chování nahlíží i šéf žalobců. „Je pravda, že jsem tam nežil, ale co vím od sousedů nebo spolužáků, tak s ním nebyly problémy. Alkohol nebo drogy se u něj nepotvrdily, ve škole bylo všechno v pořádku,“ konstatoval otec dětí.

Případ má nyní na stole Nejvyšší soud, který bude muset řešit, zda třináct bodnutí bylo skutečně nutnou obranou, nebo zda byly její meze překročeny. Zeman v dovolání uznal právo ženy zasáhnout za daných okolností proti agresorovi. Musí se však podle něj rozlišit její původní jednání v pozici obránce a další navazující počínání.

Odplata za příkoří?

Podle Zemana totiž nutná obrana skončila tím, že se podařilo poškozeného povalit na záda na podlahu, odzbrojit ho a zpacifikovat. Následné opakované bodání již nejvyšší žalobce označil za zjevný exces, tedy vybočení z mezí nutné obrany.

„Násilný útok obviněné nožem proti znehybněnému poškozenému se tak svým charakterem blížil spíše odplatě za předchozí útok a dřívější příkoří z jeho strany,“ stojí v dovolání, které má Právo k dispozici.

Zeman v něm požaduje, aby soud zrušil pravomocný rozsudek pražského vrchního soudu. Ten ženě původní podmíněný trest za zabití zrušil a zcela ji zprostil obžaloby. Podle názoru šéfa žalobců by následně měl soud vynést nový verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám