Hlavní obsah

Dánští studenti vzkazují: Užili jsme si to! Vrátíme se!

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Velké uf zní jak z pražské policie, tak z dánského velvyslanectví a cestovních agentur. Dánští a švédští studenti opustili Prahu. Během 17 dnů se jich tu pobavilo 10 000 a podle velvyslance Dánského království Christiana Hoppa byli spokojení a chtějí přijet zas. Zatím není jasné, v jakém počtu.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Jedna z dánských studentek

Článek

„Budu rád, když i příští rok skandinávští studenti přijedou, a ještě více, když bude spolupráce fungovat tak jako letos,“ prohlásil ředitel pražské policie Martin Vondrášek. Celkový účet, který v české metropoli po sobě studenti zanechali, totiž není zdaleka tak hrozný, jako byl loni.

„Nachytali jsme 284 mladistvých podnapilých studentů, z nichž sedm muselo být převezeno do nemocnice. Proti jednomu agresorovi policisté museli použít donucovací prostředky, dva mladíci si zaplavali v ledové Vltavě, což naštěstí skončilo bez zranění a následků. Dvojice dánských chlapců byla obviněna z trestného činu loupeže poté, co okradli dva své krajany o peníze a mobilní telefony, a tři švédští studenti pravděpodobně z nedbalosti, odložením nedopalku, zapálili pokoj v 6. patře hotelu v Revoluční ulici,“ vyjmenoval Vondrášek. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz zadržených DánůVideo: Jiří Forman, Novinky

Nezletilému a zletilému lupiči arabského původu s dánským pasem hrozí podle našich zákonů 5 a 10 let. Zatím nebyla přesně určena vina za požár, který nakonec poškodil 10 pokojů hotelu City Center. Škoda se odhaduje na necelý milión korun.

Na druhou stranu se 21 Dánů v Praze stalo obětí trestného činu kapesní krádeže. Šlo však jen o krádeže osobních a odložených věcí.

Jsou to taková zvířátka, říká barmanka o DánechVideo: Novinky

Žádné rekordy nepadaly, a i když dánská omladina ve své zemi může pít od šestnácti let, jejich rekordman s 3,2 promile by jen těžko mohl konkurovat zdatným českým pijanům.

Zato čeští policisté se ledasčemu přiučili od svých čtyř dánských kolegů, kteří se studenty přijeli do Prahy.

„Líbilo se mi, že jsou neustále upravení a usměvaví. Pořád dokola se fotili se studenty, kteří z nich byli nadšení, i s dalšími zájemci. A stále znovu trpělivě opakovali stejné věci. Z toho bychom si měli vzít inspiraci,“ míní ředitel pražské policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Dánové už jsou v Praze. A už se opíjejí

Pražská policie zaznamenala v centru metropole nejméně pět mladých Dánů, kteří se opili a také neměli v pořádku doklady. Kontroly začaly v neděli před půlnocí...

Výběr článků

Načítám