Hlavní obsah

ČR zpřísnila ostrahu hranic, 720 policistů zadrželo 5 běženců

Policie v sobotu rozšířila namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem. Počet policistů se zvýšil z 200 na 720, hlídají místo 14 přechodů 20. Průběžně budou kontrolovat také takzvanou zelenou hranici. Policisté za den zadrželi pět běženců, z toho čtyři na hranicích a jednoho na Václavském náměstí v Praze, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Česká Republika rozšířila kontroly na silničních i pěších hraničních přechodech s Rakouskem.

Článek

Tři Syřany objevili policisté ve vlaku v Břeclavi, jejich patnáctiletý krajan byl zadržen v Mikulově. „Byl bez doprovodu, takže jsme volali orgán sociálně-právní ochrany dětí,” uvedla mluvčí. Na Václavském náměstí pak policie zadržela občana Pákistánu.

Od rána jsou na hranicích nasazeni policisté z devíti krajů a nově také celníci, dosud cizinecké policii pomáhali kolegové ze čtyř krajů. V Jihomoravském kraji jsou policisté na hraničních přechodech železnice Břeclav, Poštorná, Valtice, Mikulov, Hevlín, Hatě, železnice Znojmo, Hnánice a Vratěnín. V jižních Čechách pak na hranicích Zadní Zvonková, Přední Výtoň, Studánky, Horní Dvořiště - železnice, Dolní Dvořiště, Nové Hrady, České Velenice, České Velenice - železnice, Halámky, Nová Bystřice a Slavonice.

„Rozšířili jsme kontroly zejména o menší hraniční přechody. Chceme mít jistotu, že je migranti k přechodu nevyužívají místo těch, na kterých kontroly byly už dříve a bylo to o nich známo,” řekla mluvčí. Běženci podle cizinecké policie cestují v současné době v malých skupinách, a to nejčastěji v autech, autobusech nebo pěšky, vlakem už málo.

Policisté moc práce neměli

Zesílená policejní aktivita byla od rána patrná na menších hraničních přechodech mezi jižní Moravou a Dolními Rakousy. Čtyřčlenné hlídky byly například u Poštorné a Valtic na Břeclavsku, kde policisté zastavují řidiče shodou okolností přímo před Muzeem železné opony, jehož exponáty připomínají někdejší hermeticky uzavřenou hranici. Silnici využívali hlavně lidé z blízkých vesnic, kteří jezdí na nákupy či do práce na druhou stranu hranice. Víkendový provoz je na menších přechodech minimální.

Ani v jižních Čechách nejezdí přes menší přechody příliš aut. Dvojice policistů ve Slavonicích mnoho práce nemá, během hodiny projede z Rakouska kolem 20 vozidel. Většina s českou poznávací značkou, podle policistů jsou to zpravidla lidé, kteří v Rakousku pracují. U každého auta si policisté nechají otevřít zavazadlový prostor, kontrolují doklady. Podobná situace panuje na přechodu v Nové Bystřici. Provoz je tam ale o poznání větší než ve Slavonicích. Podle slavonického starosty Hynka Blažka se obyvatel města rozšířené kontroly nijak nedotýkají.

Pomoci policistům je připravena také armáda. V pohotovosti má poblíž některých hraničních přechodů s Rakouskem od pátečního večera 650 vojáků ve třech objektech. Nasazeni do akce mohou být do dvou hodin.

Česko se takto připravuje na možnost, že by Rakousko uzavřelo své hranice poté, co Maďarsko dostavělo svůj hraniční plot. Běženci by se pak mohli vydat na cestu do cílového Německa přes Českou republiku. ČR je připravena také zrušit některé mezinárodní vlakové spoje. Kontroly zaměřené na pohyb běženců po Česku cizinecká policie zesílila už v polovině června. Od té doby odhalila 3088 běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám