Hlavní obsah

Chyba lékaře stála pacientku život, tvrdí žalobce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na bolesti břicha si stěžovala 35letá pacientka, která se v listopadu roku 2008 nechala vyšetřit na chirurgické ambulanci v Mulačově nemocnici v Plzni. Službu konající lékař Jan Honal určil jako diagnózu zánět močových cest a nasadil tomu odpovídající léčbu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lékař Jan Honal u soudu

Článek

Žena ale po čtyřech dnech zemřela na následky selhání organismu. Ukázalo se totiž, že ve skutečnosti byl původem bolestí akutní zánět slinivky břišní.

Šestapadesátiletý Honal v pondělí předstoupil před plzeňský soud jako obžalovaný z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Podle státního zástupce svojí nedbalostí špatně určil diagnózu, což vedlo až k úmrtí pacientky.

„Spokojil se s neúplnými výsledky laboratorního vyšetření krve, která obsahovala velké množství tuků. Z dalších údajů už by totiž mohl mít podezření na poruchu metabolismu tuků, na základě toho stanovit správnou diagnózu a zahájit bezodkladně adekvátní léčbu,“ řekl žalobce Štefan Oravec

Špatná diagnóza

Žena přišla do nemocnice 1. listopadu odpoledne. Nejprve ji vyšetřil neatestovaný lékař a jeho diagnózu, zánět močových cest, následně schválil Honal. Ten také zahájil léčbu a poslal pacientku domů. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu žena musela druhý den ráno znovu do nemocnice, kde lékař pokračoval v již započaté léčbě. Až teprve ve večerních hodinách pojal podezření na zánět slinivky, což potvrdilo následné CT vyšetření. To už ale byl rozvoj nemoci v takovém stadiu, že zdravotníci nedokázali ženě pomoci.

Honal jakékoliv své pochybení popřel. „Udělal jsem všechno, co bylo v té chvíli v mých  silách. Žádnou vinu necítím,“ prohlásil chirurg s více jak třicetiletou praxí.  Hájí se tím, že průběh onemocnění byl krajně atypický.

„Vyšetřuji  tak deset zánětů slinivky za rok, ale  takové příznaky, jako v byly v tomto případě, jsem nikdy neviděl. Pacientka byla ve stabilním stavu, neměla teplotu, nezvracela a také puls byl správný. Stěžovala si jen na bolest pod žebry. Vyšší obsah tuků v krvi jsem přičítal dietní chybě, protože žena trpěla hyperlipidemií. Proto jsem také nežádal o doplnění laboratorního vyšetření,“ prohlásil lékař.  Podle něho se zdravotní stav pacientky změnil až po 36 hodinách.

„Do té doby všechny příznaky a výsledky vyšetření ukazovaly na zánět močových cest a ledvinové pánvičky. Pak ale v rozmezí dvou až tří hodin došlo k dramatické změně. To už vykrystalizovalo do akutního zánětu slinivky břišní,“ pokračoval Honal.

Soud bude pokračovat výslechy svědků a soudních znalců. Honalovi v případě uznáni viny hrozí až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám