Hlavní obsah

Chtěli oloupit nezletilou a půjdou za to do vězení

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Sedmileté tresty vězení dostali v úterý u Krajského soudu v Hradci Králové Robert Lakatoš a Karel Šárközi za loňské loupežné přepadení nezletilé dívky. Hlavní obžalovaný David Burian zůstane za mřížemi ještě o půl roku déle.

Foto: Právo

Hlavní obžalovaný David Burian v soudní síni.

Článek

Naproti tomu čtvrtého z obžalovaných mladíků, Dezidera Cibulu, soud zprostil viny, když i státní zástupce Milan Šimek připustil, že se pro jeho odsouzení nenašlo dostatek pádných důkazů.

K události došlo v polovině loňského listopadu ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Přepadení se zúčastnil také kamarád obžalovaných, kterému ještě nebylo patnáct let, a tak nemohl být trestně stíhán.

Pohádali se, komu dívka vlastně patří

Dívku skupina surově napadla, pachatelé ji osahávali a pokusili se ji okrást. „Chytili ji každý z jedné strany v podpaží a proti její vůli odvlekli do přilehlého parčíku a ke garážím, kde nebylo osvětlení,“ stojí v rozsudku. Chtěli po ní peníze, ale dívka žádné neměla. Pokusili se jí rozepnout pásek u kalhot, ale následně se pohádali o to, komu vlastně dívka „patří“. Pak ji nechali na pokoji, ale než odešli, pohrozili jí, že pokud cekne, že si ji najdou. Jeden z nich ji navíc kopl do břicha,

„Došlo k závažnému dlouhodobému poškození zdraví nezletilé, neboť se u ní rozvinuly jednak posttraumatická stresová porucha a jednak panická porucha. Do současnosti má poruchy spánku, sny s obsahem traumatu, vtíravé myšlenky o prožitém traumatu a strach chodit z domu sama. Letos v březnu se opakovaně sebepoškodila pod vlivem nespavosti a vtíravých myšlenek týkajících se trestného jednání obžalovaných,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Anna Bímová.

Už byli v podmínce

Nikdo z obžalovaných se nepřiznal kromě Šárköziho, ten však svou výpověď později zcela změnil. Soudci se tedy museli opřít hlavně o nashromážděné důkazy a popis události, který přednesla napadená dívka. Znalci její tvrzení označili za zcela věrohodné.

Obžalovaným přitížilo, že před tím rozhodně nežili řádným životem. Burian se Šárközim se skutku dopustili i přesto, že byli v podmínce za předchozí loupež, a Lakatoš byl v Ústí nad Orlicí odsouzen za krádež.

Rozsudek není v právní moci, protože Burian se proti němu okamžitě odvolal. Státní zástupce si u všech obžalovaných ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám