Hlavní obsah

Chtěl kopírovat karty v bankomatu, dostal šest let

Právo, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtecí zařízení a mikrokameru nainstaloval letos v dubnu šestatřicetiletý Rumun Nikolaj Birsan na bankomat České spořitelny ve vestibulu metra stanice Dejvická. Zkopírovaná data z bankovních karet občanů chtěl použít pro výrobu padělků, což ovšem nestihl. Pražský městský soud ho potrestal šesti lety vězení.

Foto: Jaroslav Appeltauer - www.apikfoto.cz

Mistrovství ČR ve sportovním aerobiku a fitness týmech | Oxygen Příbram

Článek

Bylo zhruba půl sedmé večer 1. dubna, když jeden z cestujících při vystupování z metra zpozoroval, že na bankomatu ČS něco nehraje.

"Všiml jsem si, že ve štěrbině, do které se vkládá karta, je nějaká divná věc. Bylo mi to podezřelé, protože jsem předtím četl v novinách, že se začaly množit případy instalovaných čteček do bankomatů," vyprávěl před soudem svědek, který z bezpečnostních důvodů zůstal v utajení. Vzápětí prý zavolal policii a nenápadně sledoval, co se bude dít dál.

"Všiml jsem si obžalovaného, popocházel ve vestibulu a cíleně sledoval bankomat. Pak hovořil s dalšími dvěmi muži," pokračoval svědek, který Birsana pozoroval asi 10 minut. Když přijeli kriminalisté, rychle začal muž v červené bundě a baseballové čepici ustupovat do metra, kde ho chytili policisté.

Nepřímé důkazy, pachové stopy

Z bankomatu vzápětí vyňali zařízení pro čtení dat z magnetického proužku karet a také kameru, která byla umístěna nad klávesnicí ke snímání zadaného PINu. Jak později znalci konstatovali, šlo o vysílač, který sám data ukládat neuměl. Tedy v okruhu 50 metrů musel být přítomen ještě někdo, kdo vlastnil potřebný přijímač.

U Birsana se nic takového nenašlo, musel mít proto komplice. Jejich totožnost se ovšem zjistit nepodařila. Birsan se nikdy nepřiznal, Dejvickou prý pouze projížděl. "Já jsem se náhodou nacházel na náhodném místě, což se může stát každému," hájil se muž u soudu.

Policie proti němu našla jen jeden další důkaz, na kameře i čtečce zůstaly Birsanovy pachové stopy. Jak včera znalec uvedl, je v podstatě vyloučené, že by se obžalovaný přístrojů nedotýkal.

Birsanova advokátka namítala, že pro usvědčení jejího klienta to stejně nestačí. "Proti obhajobě stojí jen dva nepřímé důkazy," konstatovala.

Trestní senát v čele s předsedou Petrem Novákem byl ale jiného názoru. Podle soudců Birsan neměl žádný jiný důvod, proč by bankomat upřeně pozoroval z nějaké jiné příčiny. Pachové stopy pak vinu jen dokládají. "Jednání obžalovaného bylo prokázáno," řekl soudce.

Neměl pas a byl na neurčito vyhoštěn

Birsan byl odsouzený i za další trestné činy. Používal totiž padělaný pas, kterým se policii prokázal v inkriminovaný den. Navíc neměl na území našeho státu co pohledávat - český soud jej totiž v roce 1991 vyhostil ze země na neurčito.

Birsan je mezinárodně hledanou osobou. Rumunská policie ho stíhá pro kuplířství, prý se podílel na prodeji zhruba stovky rumunských dívek do Španělska.

Rozsudek zatím není pravomocný, Birsan si vzal lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám