Hlavní obsah

Chovatelka utýrala dva koně

Novinky, Martin Sládek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVSKÝ BEROUN

V otřesných podmínkách chovala koně 27letá žena z Moravského Berouna. Výsledkem její "péče" jsou dvě uhynulá zvířata, která zřejmě pošla hladem. Zdechlina jednoho z nich dokonce ležela ve stáji několik měsíců. O chovatelku se začali zajímat bruntálští policisté, kteří ji podezírají z týrání zvířat.

Foto: Kateřina Štruncová

ocenění v Goethe-Institutu

Článek

"Podle očitých svědků první kůň uhynul koncem prosince loňského roku. Druhý pošel minulý týden v pátek," informovala ve středu mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová. Otrlá chovatelka policistům vysvětlovala proč nechala mrtvé zvíře ležet ve stáji tím, že k jeho tělu byl špatný přístup.

"Zvířata byla ustájena v hospodářské budově ve zcela nevyhovujících podmínkách. Neměla tady žádnou potravu, okusovala dřevěné trámy stání a ve výběhu se živila kůrou stromů a ožíráním okolních keřů. Ve stáji neměla podestýlku, byla tady několikacentimetrová vrstva zmrzlého hnoje a močůvky," konstatovala Krašteničová.

Případ vyšetřuje veterinární správa

Smutnou událost v Moravském Berouně potvrdil ředitel Okresní veterinární správy v Bruntále Vlastimil Labaj: "Nepamatuji si, že by se v minulosti stalo v našem okrese něco podobného. Úhyn obou koní prošetřoval náš inspektor přímo na místě. K asistenci jsme pozvali policisty a vidím, že to bylo správné. Teprve po pečlivém prošetření budeme moci vyvodit patřičné závěry, zda žena porušila povinnosti chovatele nebo se dokonce dopustila trestného činu týrání zvířat."

Chovatelce hrozí dva roky vězení

V protokolu inspektora veterinární správy se uvádí, že zvířata byla silně vyhublá. Veterinář proto nařídil pitvu, která by měla určit přesnou příčinu smrti obou zvířat. "U prvního koně pitva mnoho nenapoví, protože už byl ve značném stádiu rozkladu. Mnohem více by měly objasnit výsledky pitvy druhého koně. Snažíme se dopátrat, zda smrt obou opravdu zavinil hlad," řekl Labaj.

"Podle daných zákonů chovatelka může dostat pokutu, a to jak za přestupek chovatele, tak i podle zákona na ochranu zvířat. V obou případech by však pokuta nepřesáhla deset tisíc korun. To považuji za výsměch zvířecímu rodu," dokončil hodnocení případu Labaj. Podle policejní mluvčí Krašteničové ženě hrozí v případě soudu až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám