Hlavní obsah

Chlapec na Šumpersku spadl při školním výletu ze skály, těžce se zranil

Právo, Petr Marek

Čtrnáctiletý chlapec se těžce zranil na školním výletě na Městské skály u Šumperka, při záchraně asistovala i Horská služba (HS) přesto, že lokalita leží mimo oblast Jeseníků.

Foto: Horská služba Jeseníky

Pro zrněného chlapce přiletět vrtulník záchranářů

Článek

K pádu došlo krátce před polednem. Dispečink linky 155 Olomouckého kraje nejdřív se členy HS jen konzultoval možnosti co největšího přiblížení sanitního vozu.

„Skalnatý terén je tam ale přeci jen dost složitý a sanitní vůz na takové podmínky nebývá vybaven. Proto jsme nakonec po konzultaci vyrazili na pomoc z naší stanice v Koutech nad Desnou,“ uvedl k výjezdu zasahující člen jesenické HS Ondřej Tříska.

Ke zraněnému chlapci, který utrpěl zlomeninu ve stehně, zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Olomouce. „Jeho posádka vysadila lékaře a zdravotníka pod svahem a ti pak museli nahoru pěšky. Stejně tak i zdravotníci, kteří pod Městské skály dorazili. Jakmile jsme přijeli i my, vytáhli jsme na vrchol, kde došlo ke zranění, nosítka. Pak jsme chlapce, jehož záchranáři zafixovali do vakuové matrace, šetrně donesli k našemu terénnímu autu,“ doplnil Tříska.

Členové HS pak zraněného převezli asi dva kilometry k louce, na které mohl přistát vrtulník. Ten poté pacienta už transportoval k dalšímu ošetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám