Hlavní obsah

Celník z Vojtanova měl napomáhat daňovým únikům

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Rozsáhlý případ pašování zboží do ČR a následné daňové úniky vyšetřují severočeští policisté. V této souvislosti už obvinili z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele a napomáhání k trestnému činu krácení daně celníka z hraničního přechodu ve Vojtanově na Chebsku. Ten měl podle kriminalistů nelegální dovoz umožnit.

Foto: Petr Prokorát

Taneční skupina "Hops"

Článek

Mluvčí severočeské policejní správy v Ústí nad Labem Jarmila Hrubešová potvrdila, že celník je trestně stíhán ale podrobnosti k případu sdělit odmítla. "Je to velmi rozsáhlá věc a šetření ještě pokračuje. Zveřejněním informací bychom narušili vyšetřování," vysvětlila policejní mluvčí, proč policie drží embargo.

Podle jiného zdroje měl celník propouštět do republiky bez odbavení kamióny naložené textilem a připravit tak státní kasu o miliónové částky. Celník, který byl patrně zkorumpovaný, je vyšetřován na svobodě.

Kriminalisté společně s inspekcí celní správy prošetřují ještě další celníky, kteří by mohli být také do případu zapleteni. Šéf západočeských celníků Karel Mojžíš řekl, řekl že o stíhání celníka ví, ale ještě nerozhodl, jak ho potrestá. "Nemám zatím dostatek informací, abych mohl personálně rozhodnout. Více budu vědět tento týden," prohlásil Mojžíš.

Podle něho celní správa počítá s tím, že vidinou konce služby vstupem do Evropské unie počet případů korupce u celníků na hraničních přechodech může růst. "Někteří by mohli tímto směrem sklouznout a proto naše inspekční činnost bude důkladnější," uzavřel Mojžíš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám