Hlavní obsah

Celnice se nechala uplatit rajčaty a broskvemi

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROZVADOV

Rajskými jablky a broskvemi se nechala uplatit pracovnice rozvadovského celního úřadu. Ovoce si celnice vzala od řidiče kamiónu za to, že přimhouřila oči nad nesrovnalostmi při odbavení nákladu v celním skladu ve Vysočanech.

Foto: Břetislav Boháč

Vycházka zimní krajinou

Článek

Policejní rada ji obvinil z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. 

"Šlo o to, že obviněná celnice v jednom případě kamión odbavila, aniž řidič předložil všechny potřebné doklady. V druhém případě stejného řidiče zase přednostně odbavila. Za to si vzala tašku rajčat a plato broskví. Navíc úplatek byl součástí zboží, které podléhalo celnímu dohledu," řekla v pondělí Právu tachovská státní zástupkyně Antonie Zelená.

Broskve prý vyměnila z koláčky

Nepoctivou celnici odhalili pracovníci celní inspekce, kteří ji sledovali a zdrželi přímo jak si nese tašku s rajčaty.

"Je zarážející, za jakou cenu byla ochotna porušit předpisy a s řidičem jednat," dodala žalobkyně.

Obviněná se hájí tím, že šlo o jejího dobrého známého, který měl vždy všechno v pořádku a nyní, když se vyskytly problémy, mu chtěla vyjít vstříc. Tvrdila, že například za broskve řidiči dala vlastnoručně upečené koláčky. Proti rozhodnutí o trestním stíhání si celnice podala stížnost.

Jde o precedens

Podle šéfa plzeňského celního úřadu Karla Mojžíše je sice hodnota úplatku minimální, ale "jde hlavně o to, abychom se takových věcí vyvarovali".

"Je to takový precedens, který má být varováním pro ostatní celníky, kteří by mohli brát přijímaní drobností jako samozřejmost. Teď vidí, že tyto případy mohou skončit trestním stíháním," dodal.

Obviněné dokonce hrozí vyhazov z práce. "Rozhodnu se až jak dopadne trestní řízení," uvedl Mojžíš. Soud může celnici poslat až na tři roky do vězení a nebo ji zakázat další působení ve státním orgánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám