Hlavní obsah

Bývalý šéf věznice Mírov se zřejmě zabil skokem z okna

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MÍROV

Sebevraždu skokem z okna zřejmě v pátek spáchal bývalý ředitel věznice v Mírově na Šumpersku Milan Kohoutek. Před čtyřmi roky byl odvolán ze své funkce po útěku Jiřího Kajínka.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstražný systém v Ústí nad Orlicí je složen z celkem 176 míst rozmístěných v centru města i jeho částech.

Článek

Všichni zaměstnanci vězeňské služby, kteří spatřili mrtvé tělo svého kolegy, ležící na kamenné dlažbě nádvoří mírovského hradu v tratolišti krve, byli otřeseni.

Tragickou událost, která se stala už v pátek v ranních hodinách, potvrdila pracovnice mírovské věznice Magda Petříková. Další informace o okolnostech skonu čtyřiapadesátiletého Milana Kohoutka, který ve věznici nadále působil jako psycholog, odmítla sdělit s tím, že případ nyní vyšetřují policisté.

Podle mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíkové nebyla dosavadním vyšetřováním zjištěna účast jiné osoby. "M. K., ročník 1950, pravděpodobně vyskočil z okna své kanceláře ve třetím poschodí objektu věznice. Okolnosti skutku a případný motiv činu jsou předmětem dalšího šetření," dodala.

Vše nasvědčuje, že skočil sám

Cizí zavinění vyloučil zástupce ředitele mírovské věznice Václav Knop. Pro pracovníky jedné z našich nejtěžších věznic byla drastická smrt jejich kolegy šokem. "Milan měl smůlu, že šéfoval v době, kdy odtud uprchl Kájínek. Nevím, jestli neměl nějaké osobní problémy," poznamenal jeden z členů vězeňské služby, který se s Kohoutkem osobně znal.

"Poznal jsem ho jako citlivého člověka, který se vždy choval lidsky. Chápu, že pro něj bylo velmi obtížné pracovat jako psycholog ve stejné věznici, kde předtím velel. Škoda, že jsme se před jeho osudným rozhodnutím nesetkali, třeba bych mu mohl nějak pomoci," řekl páter František Lízna, který od roku 1995 až do letošního května vykonával ve věznici duchovní správu.

Milan Kohoutek byl odvolán z funkce ředitele mírovské věznice záhy po útěku doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka v říjnu roku 2000. Přes své odvolání byl někdejší ředitel káznice odborníky hodnocen jako jeden z nejlepších pracovníků ve svém oboru. V nápravném zařízení potom zůstal jako psycholog. Kajínek si teď odpykává svůj trest ve Valdicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám