Hlavní obsah

Bývalý policista odsouzen za sérii loupeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Za sérii tří loupežných přepadení na jižní Moravě si bývalý policista Daniel Dimitrov odpyká ve vězení 6,5 roku. Rozsudek brněnského krajského soudu v pondělí potvrdil Vrchní soud v Olomouci, který tak zamítl odvolání obžalovaného.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační fotografie

Článek

Ve vězení může Dimitrov strávit až 13 let. Poslední trest se mu přičte k předchozímu, který mu soud uložil za další trestnou činnost. Podle obžaloby muž od dubna do května 2003 přepadl s komplici a zbraní v ruce prodejnu mobilních telefonů v Hustopečích na Břeclavsku a čerpací stanici a zlatnictví v okrese Žďár nad Sázavou. Podle obžaloby způsobil škodu přes 700 000 korun.

Třicetiletý Dimitrov, jemuž stráž kvůli obavám z útěku ponechala během celého řízení na rukou pouta, přepadával vždy se zbraní v ruce. Svou vinu před soudem nepopřel, odmítl však prozradit jména ostatních kompliců. Před vrchním soudem uvedl, že uložený trest považuje vzhledem k předchozímu odsouzení za nepřiměřeně přísný.

"Chtěl bych se omluvit, co jsem spáchal. Byla to špatná věc," uvedl Dimitrov. Jeho obhájkyně přitom poukázala na to, že soud dostatečně nepřihlédl k tomu, že se doznal a svého skutku lituje. Státní zástupce Ronald Kovář však upozornil na to, že nelze podceňovat trestnou minulost obžalovaného.

Sotva ho pustili, loupil dál

"Poté, co byl podmíněně propuštěn z výkonu trestu, dopouštěl se další trestné činnosti," uvedl státní zástupce. Stejného názoru byli i vrchní soudci.

"Obžalovaný tehdy věděl, že jej čeká ve vězení celkem devět let. Když za této situace šel a páchal další loupeže, je zřejmé, že výchovný smysl trestu ustupuje do pozadí. Navíc kryje nadále své komplice, což má vliv na poškozené, kteří se tak nemohou domoci náhrady škody," uvedl předseda senátu Jaroslav Sukaný.

Dimitrov dříve pracoval jako policista v Kladně. Ze služby byl propuštěn v roce 1998. Byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele, braní úplatku a později za loupežné přepadení.

Reklama

Výběr článků

Načítám