Hlavní obsah

Bývalý policejní ředitel odmítl obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý policejní prezident Petr Lessy ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 7 odmítl obvinění z pomluvy policejních důstojníků a zneužití pravomoci úřední osoby. Obžaloba mu podle jeho slov vložila do úst i výroky, které na adresu náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka neřekl.

Policejní exprezident Lessy odmítl obvinění z pomluvy a zneužití pravomociVideo: Novinky

 
Článek

Někdejší policejní šéf již dříve uvedl, že za jeho trestním stíháním stála snaha odvolat ho z funkce. Podle policejní inspekce Lessy vědomě poskytl médiím nepravdivé informace, které navíc získal v souvislosti s výkonem své funkce policejního prezidenta.

V září 2011 údajně předal své mluvčí Pavle Kopecké dokumenty očerňující náměstka zlínské policie Vaňka a pověřil ji, aby je předala vybranému novináři. V deníku Právo pak uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu "zametal" v minulosti jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka, který tehdy působil jako náměstek ředitele brněnské policie.

Hlavní líčení s bývalým policejním ředitelem začalo za velkého zájmu médií. Jako poškození se k řízení přidali i "pomluvení" Vaněk a jeho nadřízený, šéf zlínské krajské policejní správy Bedřich Koutný. Každý chce po Lessym 50 tisíc korun jako odškodnění za nemajetkovou újmu.

Ve spisu jsou prý založeny jen některé věci

"Co je mi kladeno za vinu, jsem v žádném případě nespáchal, " prohlásil ve své výpovědi někdejší šéf policie. Uvedl, že měl s Vaňkem přátelské vztahy až do roku 2010, tedy do doby, než přebral jeho funkci na brněnském krajském ředitelství. Tam se prý postupně dozvídal, co se za Vaňkova působení v Brně dělo. "Ve spisu jsou účelově založeny jen věci, které svědčí v můj neprospěch," dodal Lessy.

Za kritikou Vaňka si stojí, tvrdí ale, že mu obžaloba klade za vinu věty z článku deníku Právo "Policejní špičky v ostré válce", které nikdy neřekl. Zformuloval je prý novinář, nikoli on. Výslech novináře a Lessyho bývalé mluvčí Kopecké byl naplánován na dnešní odpoledne.

V prosinci soud Lessymu uložil trestním příkazem osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Někdejší šéf policie však podal odpor, a soud tak musel ve věci nařídit hlavní líčení. V případě odsouzení hrozí Lessymu až tříleté vězení. Lessy byl obviněn loni v srpnu, poté u policie skončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám