Hlavní obsah

Bývalou asistentku Bartáka sledují auta, hovoří o zastrašování

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

U Městského soudu v Praze pokračuje od pondělního rána proces s lékařem Jaroslavem Bartákem, který čelí obžalobě z násilí na jedenácti ženách. Dopoledne vypovídala zdravotní sestra Irena Králíková, která v Bartákově ordinaci pracovala v letech 2003 až 2005. Odpoledne vypovídala také jedna z bývalých asistentek, která uvedla, že je sledována nějakými automobily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Barták u soudu

Článek

Na rozdíl od poškozených asistentek, jejichž pracovní poměry trvaly zpravidla týdny až měsíce, tato žena podala výpověď až po téměř 2,5 letech.

Na Bartáka trestní oznámení nepodala a u soudu vystupovala pouze jako svědkyně. I ona však popsala prazvláštní atmosféru, která v ordinaci panovala. „Denně jsem se bála chodit do práce, chtěla jsem ale vydržet alespoň dva roky. Bez praxe jsem totiž nemohla sehnat žádné zaměstnání,“ popsala svou motivaci soudu Králíková. Barták byl podle jejích slov jediný, kdo ji bez praxe zaměstnal.

Odvrácenou stranou získaného pracovního poměru se však stal každodenní stres. „Nikdy jsem nevěděla, v jaké náladě přijde,“ uvedla svědkyně. U lékaře se podle ní střídaly náhlé návaly vzteku s naopak nepřiměřenými důvěrnostmi. „Třeba jsem se někam napoprvé nedovolala a okamžitě na mě začal křičet, že jsem neschopná. V jiných chvílích mě pořád chytal za ruku, osahával, dával si mě na klín. I po sedmi letech se ho bojím,“ vypověděla žena, která na rozdíl od poškozených nemluvila z jiné místnosti přes kameru, ale přímo v soudní síni v Bartákově přítomnosti.

Sestra nesměla s asistentkami mluvit

S asistentkami lékaře prý měla zakázáno mluvit, jejího šéfa údajně velmi rozčílilo, když se dozvěděl, že si s jednou z kolegyň začala tykat. Na druhou stranu i ona přiznala, že od nadřízeného přijímala různé dárky k svátku a narozeninám. Prý na takových oslavách trval. Mezi dary byly i kostýmy, které pak nosila na setkání Lvího klubu, jehož byl Barták prezidentem a kam ho asistentky doprovázely v rámci svých pracovních povinností.

Maximálně mi řekl, že jsem frigidní, protože s ním nespím.
Zdravotní sestra

U soudu svědkyně vzpomínala i na to, jak se jedna z jejích kolegyň zhroutila po zahraniční cestě se svým šéfem a okamžitě pak podala výpověď, podrobnosti případu však neznala. Sama s Bartákem do zahraničí nejezdila, nejhorší konflikt s ním měla, když se i ona rozhodla zaměstnání opustit.

„Nadával: Do hajzlu, co si to dovoluješ! Já to tak nenechám, až budou volat noví zaměstnavatelé, řeknu, jaká jsi,“ popsala scénu. „Říkal, že mě zničí a nikde si už neškrtnu,“ podotkla svědkyně.

Rozhodně popřela, že by kdy se šéfem udržovala intimní poměr. Na dotaz obhájce, zda jí Barták někdy vyznal lásku a zda do ní nemohl být jen zamilovaný, odvětila: „Maximálně mi řekl, že jsem frigidní, protože s ním nespím.“

Lékař při policejní kontrole odkazoval na Lessyho

U soudu vypovídal také policista Michal Žáček, který loni v dubnu zasahoval v karlovarském hotelu Pupp poté, co policie obdržela hlášení, že zde Barták drží násilím jednu z asistentek. „Měli jsme prověřit hlášení o údajném únosu,“ uvedl policista s tím, že na hotelový pokoj hlídka dorazila kolem třetí hodiny v noci.

Na zvonění a bouchání na dveře přišla otevřít vyděšená asistentka, zatímco Barták spal. „Začala plakat, byla nervózní. Na dotaz, zda je tam dobrovolně, ale odpověděla, že ano,“ vypověděl Žáček. „Když jsme chtěli dovnitř, říkala, že nevíme, s kým si budeme zahrávat, že se doktor Barták baví s mnoha mocnými osobami,“ podotkl policista.

Probuzený lékař mu prý připadal, že byl pod vlivem alkoholu. Označil ho za hrozně vysmátého. Ochotně předložil občanský průkaz a rozhovořil se o svých známostech s krajským policejním ředitelem i tehdejším policejním prezidentem Petrem Lessym.

„Zároveň nás chválil, že je dobře, že jsme oznámení prověřili a že konáme svou povinnost,“ vypověděl svědek s tím, že mu sice odkazy na nadřízené připadaly arogantní, ale i s takovým jednáním se v praxi občas setkává.

Policistům prý sice scéna připadala zvláštní, ale z hotelu odcházeli s pocitem, že je zde mladá žena dobrovolně. O dva dny později psal Žáček na žádost policejního prezidia o zásahu v Karlových Varech úřední záznam. Se žádnými tlaky na jeho vyznění se ale nesetkal.

Údajně znásilněná asistentka změnila výpověď

Svou vlastní výpověď proti Bartákovi učiněnou loni před policií v pondělí u soudu zpochybnila jedna z jeho bývalých asistentek. Žena, která u bývalého spolumajitele modřanské polikliniky pracovala pouhé dva dny, v přípravném řízení vypověděla, že ji Barták znásilnil.

Městskému soudu v Praze nebyla schopna své tvrzení potvrdit. „Já si opravdu nevzpomenu, jak to bylo,“ řekla k zážitku, který se měl odehrávat na pohovce v kuchyňce Bartákovy separátní ordinace v pražské Zárubově ulici a který ještě před rokem policii popsala jako klasické znásilnění.

Sledují mě nějaká auta. Přijde mi to jako zastrašování.
Asistentka

Dnes si prý už jen vzpomíná, že ji lékař omámil nějakou látkou přimíchanou do pití, a co se dělo potom, neví. „Byla jsem hrozně unavená, měla jsem výpadky,“ uvedla pouze. Přesto trvá na tom, že právě sexuální návrhy ze strany nadřízeného ji vedly už po dvou dnech k rozvázání pracovního poměru.

Navíc se u soudu neurčitě rozhovořila o údajném sledování, jemuž prý čelila poté, co potvrdila svou účast u soudu. „Sledují mě nějaká auta. Přijde mi to jako zastrašování,“ uvedla s tím, že tatáž vozidla, která ji prý doprovázela v poslední době vždy, když se vzdálila z domu, potkala i při návštěvě u rodičů.

Podle Bartáka byla žena profesionální společnicí už předtím, než si ji coby asistentku vytipoval. Prověřit si ji odjel do Zlína, odkud pocházela, a v nedalekých Luhačovicích prý hned první den souložili v sauně, poté ještě jednou v Praze. Pokaždé jí měl zaplatit. To mladá žena rozhodně vyloučila.

Obhájci chtějí svědka z věznice Mírov

K celkově bizarnímu průběhu hlavního líčení přispěli i Bartákovi obhájci, když soudu navrhli předvolání dalšího svědka, jenž měl údajně dosvědčit, že proti lékaři je vedeno rozsáhlé spiknutí.

„Je to osoba, která se účastnila na Akci Barták,“ uvedl jeden ze zástupců obhajoby s tím, že veškeré písemné podklady odůvodňující předvolání svědka jsou tajné. Státní zástupkyně poté, co jí byla složka předložena, hlasitě zaprotestovala. „Ten člověk je na Městském státním zastupitelství dobře známý,“ uvedla s tím, že jde o pravomocně odsouzeného vězně, který si aktuálně odpykává 16letý trest ve věznici Mírov. Ve výkonu trestu údajně sleduje různé kauzy v médiích a orgánům činným v trestním řízení k nim pak nabízí svá svědectví.

Přihlásil se podle ní i k pátrání po zavražděné Aničce Janatkové nebo dodnes nezvěstném otci uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře Lambertovi. Nabízel prý tipy na místa, kde se nacházejí, v žádném případě ale jeho poznatky nevedly k objevení nezvěstných.

Reklama

Související články

Bartákův společník popřel sexy-smlouvy

Spolumajitel modřanské polikliniky František Fencl ve středu u Městského soudu v Praze popřel, že by podepisoval jakékoli smlouvy s dodatky o poskytování...

Výběr článků

Načítám