Hlavní obsah

Bývalá prokurátorka Brožová-Polednová bude muset zůstat ve vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalá dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nadále zůstane ve věznici ve Světlé nad Sázavou, kde si odpykává šestiletý trest za podíl na justiční vraždě demokratické političky Milady Horákové. Rozhodl o tom s definitivní platností rozhodl Vrchní soud v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová u soudu.

Článek

Právník bývalé prokurátorky Vladimír Kovář zatím o rozhodnutí soudu nemá informace. "Jediné, co vím, je, že k věci nebylo svoláno jednání," řekl. S rozhodnutím soudů však nesouhlasí. Dodal, že připraví nový návrh na přerušení trestu své klientky. "Nyní má zlomené žebro, ani nevím, za jakých okolností se jí tato další újma na zdraví stala," uvedl advokát.

Sedmaosmdesátiletá Brožová-Polednová požádala prostřednictvím právníka na počátku června o přerušení trestu s tím, že nemá ve vězení zajištěnou dostatečnou péči o nemocné. Advokát zároveň zažádal pražský městský soud, aby nechal podmínky v káznici přezkoumat. Vězeňská služba následně uvedla, že podmínky ve světelské věznici jsou dostačující.

Brožová-Polednová je dosud jedinou odsouzenou aktivní účastnicí vykonstruovaných procesů z 50. let. V její prospěch podala loni v září žádost o milost nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Prezident Václav Klaus se však rozhodl, že ji neomilostní.

Právnička a demokratická politička Horáková byla v roce 1949 zatčena a v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími "zrádci režimu" a nepřátelským agentům předávala důležité informace. Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí, tři z nich k trestu smrti.

Reklama

Související články

Advokát Polednové navrhuje přerušit její trest

Advokát Ludmily Brožové-Polednové požádá soud o přerušení trestu. Důvodem mají být nesplněné podmínky ve věznici dané soudem. Polednová měla být pod neustálým...

Výběr článků

Načítám