Hlavní obsah

Byl jsem pomoci lidem proti ukrajinským fašistům, hájí Bělorus účast v bojích na Ukrajině

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za zpřísněných bezpečnostních podmínek začal v pondělí pražský městský soud projednávat případ Bělorusa Alexeje Fadějeva (41), který se podle obžaloby aktivně zapojil do bojů na východě Ukrajiny na straně separatistů. Tím se měl dopustit teroristického činu, za což může dostat až dvacetiletý trest. Fadějev jakoukoliv vinu odmítl.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s Fadějevem probíhal za zvýšených bezpečnostních opatřeníVideo: Novinky

 
Článek

„Nět,“ odpověděl Fadějev na první otázku soudkyně, zda se cítí vinen ve smyslu obžaloby.

Fadějev, který žije dlouhodobě v ČR, podle obžaloby několikrát vycestoval v letech 2014–2016 z Prahy na Ukrajinu „v úmyslu aktivně podpořit v ozbrojeném konfliktu separatistické skupiny na východě Ukrajiny, které usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státního útvaru, tzv. Doněcké lidové republiky“.

„Viděl jsem videozáznam, jak ty nacistické skupiny odvezly těhotnou ženu i s jejím manželem do lesa a tam je pověsily,“ popisoval Fadějev, co ho motivovalo k výjezdu na Ukrajinu.

„Jedna z posledních kapek pro mě bylo, když zadrženého domobrance v noci na poli přitloukli zaživa na kříž, ten kříž postavili, polili ho benzinem a zapálili. Prostě děla se tam zvěrstva,“ dodal s tím, že podobné informace získával zejména na internetu.

Proto se na podzim 2014 rozhodl, že pojede na Ukrajinu pomoci.

„To, že jsem byl v Doněcku, přece není teroristický čin, byl jsem tam pomoci lidem se bránit proti ukrajinským fašistům,“ prohlásil Fadějev.

Do bojů se prý aktivně nezapojil

Podle obžaloby i dle svých vlastních slov se Fadějev vydal z Prahy přes Rostov na Donu do Doněcké oblasti. Tam ho separatisté vyzbrojili a Fadějev se zapojil do aktivit tzv. Republikánské gardy Doněcké lidové republiky.

Kromě strážní služby či hlídkování se podle obžaloby měl i aktivně zapojit do bojů s ukrajinskými jednotkami, které brání územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Fadějev přiznal strážní službu i hlídkování, střelbu z kulometů, protitankové pušky či granátometu nicméně popřel, respektive ze zbraní prý střílel pouze při výcviku.

Fadějev také u soudu uvedl, že byl v kontaktu s Erikem Eštu, bývalým příslušníkem výsadkového praporu, který nedávno dostal podmíněný trest za účast v konfliktu na Ukrajině. Eštu Fadějevovi prý pomohl do Doněcké oblasti vycestovat. Eštu byl předvolán jako svědek, odmítl ale vypovídat, aby si případně nezpůsobil trestní stíhání.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

Ruskojazyčné regiony na východě Ukrajiny – Doněcký a Luhanský – vyhlásily odštěpení od Ukrajiny v roce 2014 poté, co padla vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyče a Rusko anektovalo Krym. Eskalaci válečného konfliktu, který si vyžádal tisíce mrtvých, zastavila až druhá dohoda z Minsku z počátku roku 2015. Její naplňování ale vázne.

Reklama

Výběr článků

Načítám