Hlavní obsah

Byl jsem podveden, napsal před sebevraždou obchodník s metanolem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Metanolová aféra nemá své oběti jen mezi poškozenými. Již v počátku kauzy si v září 2012 vybrala život i zřejmého „obchodníka se smrtí“, 56letého Vlastislava P. ze Slušovicka. Zemřel poté, co se střelil do hlavy ve svém autě odstaveném na polní cestě u Slušovic.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Ve Zlíně probíhá soud s hlavními aktéry metanolové kauzy. Na snímku Jiří Vacula.

Článek

Policistům zanechal i dopis na rozloučenou. Jeho text zazněl ve středu při hlavním líčení s aktéry metanolové kauzy u Krajského soudu ve Zlíně.

„Prohlašuji, že moje žena nemá nic společného s obchody s alkoholem. Bylo to moje rozhodnutí, svého činu lituji a všem se omlouvám. Zároveň prohlašuji, že s tím nemají nic společného ani mé děti a rodiče. Byl jsem podveden. Doufám, že neúmyslně,“ uvedl v dopise.

Je možné, že kdyby žil, byl by mezi obviněnými aktéry hlavní zlínské větve metanolu
zdroj blízký vyšetřování

Mohl dostat echo

K sebevraždě se uchýlil chvíli předtím, než ho přijeli zatknout kriminalisté. „Bylo to těsně před domovní prohlídkou a zadržením. Zřejmě dostal echo,“ uvedl zdroj blízký vyšetřování.

Zastřelil se legálně drženou zbraní. Stalo se tak 18. září 2012, v té době si již smrtící směs po celé republice vyžádala dvacet z celkových zhruba padesáti obětí na životech. První lidé začali umírat na otravu metanolem 3. září 2012.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní (zleva) Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík

Podle zdroje blízkého vyšetřování byl i Vlastislav P. s největší pravděpodobností zapojený do rozsáhlého řetězce nelegálního obchodování s lihem. „Je možné, že kdyby žil, byl by mezi obviněnými aktéry hlavní zlínské větve metanolu,“ je názoru zdroj blízký vyšetřování.

Mohl vzít líh i od Kopla

V posledních dnech před osudným 18. zářím, kdy už věděl o šířící se smrtící zkáze, však zřejmě stále neztrácel duchapřítomnost. Ze svého účtu totiž stačil vybrat více než milión korun, pravděpodobně z obav, že by tyto peníze z účtu později zabavila policie.

„Není vyloučeno, že část nebezpečného lihu získal od Zdeňka Kopla. Měli to od sebe jen přes kopec,“ konstatoval zdroj. Podle hlavního distributora smrtící směsi Jiřího Vaculy, kterému hrozí až doživotí za obecné ohrožení, si právě Kopl, žijící ve Vizovicích, od Vaculy odebral 2200 litrů jedovaté látky, deklarované původně jako potravinářský líh, a to na přelomu srpna a září 2012.

Kopl, který patří k 31 obžalovaným ve zlínské větvi, odmítá, že by tuto jedovatou směs dále prodával.

Zatím stál u krajského soudu v metanolové kauze coby svědek. Líčení s ním začne v nejbližších měsících u Okresního soudu ve Zlíně.

Kde skončilo zmíněných 2200 litrů smrtící směsi, přitom dosud není kriminalistům známo. Není ale vyloučeno, že i ty byly dány do oběhu po upravení na některou z prodávaných lihovin. Pokud by tomu tak bylo, mohla směs usmrtit až čtyřicet tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám