Hlavní obsah

Břeclavská celnice je kvůli pašování nafty bez vedení

Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Kvůli podílu několika celníků na nelegálním dovozu nafty ze Slovenska se bude měnit celé vedení na hraničním přechodu Břeclav-dálnice D2. Zatímco ředitel sám rezignoval, jeho náměstci byli odvoláni. Další tři řadoví celníci byli ve čtvrtek propuštěni.

Foto: Aneta Přadková

Kurz je pro studenty G a SPŠEI vyučován jako nepovinný předmět v jazykové učebně každý čtvrtek odpoledne.

Článek

"Sám ředitel celního úřadu se na chybách nepodílel, ale pocítil svou obecnou odpovědnost, proto požádal o přeložení na jinou funkci. Bude nyní pracovat jako řadový celník v Břeclavi na vnitrostátní celnici. Jeho dva nejbližší podřízení byli odvoláni z funkce, protože celé vedení bude na dálnici D2 nové. Ředitelem do vstupu ČR do Evropské unie byl jmenován Jiří Hammer," dodal Moravec.

Spis celníků si převzala policie

Tři celníky dnes propustil ze služebního poměru ředitel Celního úřadu v Brně Vladimír Havlíček.

Podle Jaroslava Moravce z brněnského celního ředitelství se podíleli na nelegálním dovozu 214 cisteren s pohonnými hmotami, u nichž vznikla škoda na cle a daních 107 miliónů korun.

"Dosavadní výsledky vyšetřování ukazují, že všichni tři propuštění celníci hrubým způsobem porušili služební povinnosti a služební přísahu. Svým jednání způsobili státu škodu velkého rozsahu, která se pohybuje do 550 tisíc korun na každého z nich. Každopádně vyšetřování ještě zdaleka není u konce a nelze potvrdit nebo vyvrátit, zda se nedotkne ještě dalších lidí," podotkl Moravec.

Současně s jejich propuštěním si celý spis od inspekce celníků převzal policejní komisař, který bude zkoumat jejich trestněprávní odpovědnost.

V součastné době probíhá na přechodu Břeclav-dálnice D2 podrobná kontrola materiálů o dovozu zboží za poslední dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám