Hlavní obsah

Bouře ničila minizoo, hasičům zásah komplikovali jedovatí hadi

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Silná bouře ničila v noci na pondělí Park exotických zvířat ve Dvorci u Borovan na Českobudějovicku. Blesk krátce před jedenáctou v noci zapálil zázemí minizoo. Hašení komplikovala terária s jedovatými plazy a klece s činčilami v podkroví objektu, který začal hořet.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Blesk zapálil zázemí minizoo.

Článek

„Jedná se o poměrně složitý zásah. Musíme být velmi opatrní, jde samozřejmě o zdraví jak našich lidí, tak o zvířata, která v podkroví jsou,“ řekl Právu během zásahu velitel Ladislav Vrána. Hasiči musili přivolat i záchranku, neboť jeden z lidí, kteří v mini zoo pracují, se nadýchal zplodin a druhý měl popálenou ruku.

„Na místo jsme dojeli před půl dvanáctou, když nás o pomoc požádali profesionálové z Trhových Svinů, neboť máme k dispozici hasící tatru, která svineckým obrazně řečeno klekla a potřebovali pomáhat se zásobováním vodou. Je to trochu o život. Vůbec těm klukům, kteří tam teď nahoře plameny likvidují, nezávidím,“ glosoval situaci místostarosta Jílovic Jiří Witzány (nezávislý), který je i dobrovolným hasičem a byl v partě jílovických chlapů, kteří přijeli pomáhat oheň likvidovat.

Hasiči se obávali jedovatých zvířat

„Samozřejmě, že situace je o to komplikovanější, že se pohybujete uprostřed zoo a nevíte, kde se jaké zvíře objeví,“ doplnil Witzányho svinecký dobrovolný hasič Karel Polák.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Hasiči u požáru minizoo.

Hasiči dostali oheň pod kontrolu kolem půlnoci a poslední práce na jeho likvidaci ukončili těsně po půl sedmé ráno.

Na řediteli a zakladateli minizoo Viktoru Ambrožovi bylo vidět, že jej nešťastná událost výrazně zasáhla. „Do stavení uhodil blesk a okamžitě vyšlehly plameny. Snažili jsme se požár uhasit, ale vše bylo marné. Celá hlavní budova je v podstatě zničena. Naštěstí se podařilo zachránit před ohněm všechna zvířata. Nikdo si nedovede představit, co prožíváme,“ řekl Právu Ambrož.

Podotkl, že zoo bude fungovat dál. „Návštěvníci jsou jediný zdroj příjmů pro chod zoo. Stavení bylo pojištěné a doufáme, že se nám jej podaří co nejdříve obnovit,“ doplnil ředitel parku.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Velitel zásahu Ladislav Vrána (uprostřed) dává pokyny svým kolegům.

Reklama

Výběr článků

Načítám