Hlavní obsah

Bezdůvodně umlátil svého domácího, dostal 13,5 roku

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zřejmě všechna údajná nespravedlnost dosavadního života se letos v polovině dubna zhmotnila Dušanu Zelenákovi z Lednice na Břeclavsku do osoby jeho kamaráda a domácího, 60letého Vladimíra Rubeckého. Jako smyslů zbavený ho nejdříve shodil do bazénku a pak jej s přestávkami bezdůvodně několik hodin mlátil.

Foto: Petr Kozelkla, Právo

Dušan Zelenák byl k soudu předveden eskortou z vazby.

Článek

Když Rubecký zemřel, přenesl jeho tělo do postele a snažil se celou událost maskovat jako nešťastnou náhodu. Krajský soud v Brně recidivistu Zelenáka ve středu poslal na 13,5 roku do vězení za ublížení na zdraví.

„Ten den, byla to sobota, jsem stal ve čtyři ráno, dal jsem si pivo. Ke snídani jsem si dal dvě piva a meruňkovici. Odpoledne jsme šli s družkou a malým synkem na vycházku do zámeckého parku k Minaretu, po cestě jsem si dal několik piv a panáků. Když jsme přišli domů, seděl Rubecký na lavičce před domem, hrozně smrděl, on se nemyl. Začal jsem na něj křičet, ať se jde umýt a on sám vlezl do bazénu. Pak jsem ho lískal, kopnul do zadku a švihl deskou,“ tvrdil Zelenák.

Družka: několikrát ho chytl rapl

Skutečnost byla ale o hodně krutější. Muž byl nejdříve dvakrát hozen opilým nájemníkem do bazénku. Pak jej Zelenák odvlekl do domu, kde jej mlátil. „Vždycky se uklidnil, vyšel ven, zapálil si cigaretu, ale pak ho zase chytl rapl, vlétl dovnitř a už jsem jen slyšela rány, jak ho bije,“ řekl Zelenákova družka Vendula Cypriánová.

Následky několikahodinového utrpení popsali znalci. „Utrpěl tříštivou zlomeninu stehenní kosti, sériovou zlomeninu několika žeber, měl otok plic a mozku. Přesto měl šanci přežít, kdyby mu byla poskytnuta zdravotní péče,“ prohlásili znalci.

Na závěr řádění vysprchoval Zelenák Rubeckého studenou vodou, vysvlekl ho a nechal ležet nahého na kachličkách v koupelně v domě, v kterém se netopilo, a šel spát. Druhý den ráno stále Rubecký bez hnutí ležel na zemi.

Tělo odtáhli do postele a dali si kafe

„Dušan ho odtáhl do jeho postele, dali jsme si kafe, posnídali jsme. To bylo v neděli ráno. On mi pak řekl, ať o tom nemluvím, že mu v pondělí zavoláme sanitku,“ vypověděla Cypriánová. Družka nebyla podle státní zástupkyně Ludmily Doležalové obžalována jen proto, že nic nepodnikla ve strachu o život svůj i svého dítěte.

Lékař skutečně dorazil až v pondělí, kdy mohl už jen konstatovat smrt. „Nebyl prokázán úmysl poškozeného zabít. Proto je skutek kvalifikován jako ublížení na zdraví. Přesto vše, co se událo, je nutno přičíst k tíži jen a pouze obžalovanému,“ vysvětlil předseda senátu Miloš Žďárský.

Reklama

Výběr článků

Načítám