Hlavní obsah

Bez pravomocí budou čelit kriminalitě. Nový projekt vnitra startuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov, Most, Obrnice, Litvínov, Kutná Hora. To je prvních pět měst v Česku, v kterých se začnou co nevidět objevovat noví strážci pořádku. Jsou to asistenti prevence kriminality.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Asistenti by měli pomáhat hlavně v takzvaných odloučených nebo rizikových lokalitách. Ilustrační foto.

Článek

„Asistent není strážník, ale ­plní úkoly, které nejsou podle zákona o obecní policii svěřeny výhradně strážníkům. Zejména se podílí na prevenci kriminality v obci, přispívá k ochraně a bezpečnosti osob a majetku nebo dohlíží na dodržování veřejného pořádku,“ uvedla ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová a připomněla, že asistent bude přímo podřízený konkrétnímu strážníkovi-mentorovi, se kterým pracuje v úzké součinnosti.

Projekt má za cíl zlepšit bezpečnostní situaci ve městech, kde žije velká skupina takzvaně nepřizpůsobivých obyvatel, a pomoci dlouhodobě nezaměstnaným najít nové uplatnění. Celý projekt získal evropskou dotaci 37,7 miliónu korun; čistá mzda jednoho asistenta by se měla pohybovat kolem 10 tisíc korun a navíc budou dostávat i další vzdělání v oboru.

Žádné zvláštní pravomoci ­nemají, ale přestupky mohou dokumentovat nebo přivolat stráž­níky.
Náměstek chomutovského primátora Jan Řehák

Pod křídly městské policie by měli pomáhat hlavně v takzvaných odloučených nebo rizikových lokalitách. Že se možná dostanou do konfliktů a přitom nemají žádné pravomoci, podle nových asistentů není na škodu. „Možná právě tohle pomůže s lidmi navázat lepší vztah než policie, od které hrozí pokuty, restrikce,“ myslí si asistent Miroslav Zahradník.

Na Mostecku a Chomutovsku se zapojilo do projektu ministerstva vnitra v reakci na prohlubování bezpečnostních problémů v sociálně vyloučených lokalitách šestnáct dlouhodobě nezaměstnaných lidí.

Díky za práci!

Na zapojení do projektu v Litvínově se těší dvaadvacetiletá Pavla Štísová, která hledala pracovní uplatnění více než rok. V rozhovoru s Právem připustila, že zatím přesně neví, co ji ­čeká.

„Nemyslím si však, že by to bylo něco, co by mě zaskočilo,“ neobává se nové výzvy. Také její nová kolegyně Martina Vettermannová je za pracovní příležitost ráda. „Aby ne, byla jsem doma více než půl roku a už mě to nebavilo. Na práci s lidmi se moc těším,“ podotkla.

Gjuričová si od nového projektu dále slibuje, že řada z asistentů najde po dvouleté praxi v terénu stálé zaměstnání. „Je to trochu přípravka. Městské policie je poté mohou zaměstnat, ale připadají v úvahu i bezpečnostní agentury nebo místa domovníků," uvedla příklady.

„Žádné zvláštní pravomoci ­nemají, ale přestupky mohou dokumentovat nebo přivolat stráž­níky,“ přiblížil činnost chomutovských asistentů náměstek chomutovského primátora Jan Řehák (ODS).

Reklama

Výběr článků

Načítám