Hlavní obsah

Babiš má novináři zaplatit 50 000 korun za urážky. Omlouvat se nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má vyplatit odškodné 50 000 korun šéfredaktorovi serveru Svobodné fórum Pavlu Šafrovi za zásah do jeho osobnostních práv. Rozhodl o tom v úterý Okresní soud Praha-západ. Šafr požadoval i omluvu, tu ale nevysoudil. Babiš sdělil, že bude reagovat až na pravomocný rozsudek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Novinář Šafr podal na ministra Babiše žalobu na ochranu osobnosti loni v květnu. Podle serveru Svobodné fórum v ní poukázal na to, že politik jej opakovaně veřejně označil za "psychopata" a "parchanta", mimo jiné v pořadu Interview ČT24. U soudu se domáhal omluvy a 100 000 korun. Ve sporu tedy uspěl jen částečně a není vyloučené, že se odvolá.

"Klientovi bych odvolání radil. Nepřiznání omluvy soud zdůvodnil tím, že opakování defamujících výroků na adresu pana Šafra, byť v omluvě, by pana Šafra opětovně poškodilo," napsal ČTK Šafrův právník Aleš Rozehnal.

Šafr ve vyjádření k rozsudku uvedl, že Babiš neustále směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám