Hlavní obsah

Architekt Řičář má jít za dotační podvod na sedm let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Architekt Marek Řičář, který figuroval jako klíčový svědek v takzvané kauze Budišov, má jít za dotační podvod za 15,5 miliónu korun a za legalizaci výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, na sedm let do vězení. Rozhodl o tom v úterý Městský soud v Praze.

Foto: ČTK

Architekt Marek Řičář u jednoho z předchozích líčení

Článek

Z těchto trestných činů uznal vinným i Jiřího Bažanta, kterému vyměřil pět let vězení s dozorem. Josefa Kamenského uznal vinným z dotačního podvodu a vyměřil mu tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Václavu Vítovi uložil za praní špinavých peněz trest 18 měsíců vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Obžaloba viní bývalého předsedu Sdružení obcí Podještědí (SOP) Josefa Kamenského, bývalého ředitele a společníka obecně prospěšné společnosti Bono Publico (BP) a bývalého jednatele společnosti Atelier Habitat (AH) Řičáře a někdejšího člena správní rady BP, bývalého koordinátora projektů v AH a jednatele společnosti Synergie Jiřího Bažanta z toho, že v roce 2005 od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) podvodně vylákali dotaci ve výši 15,5 miliónu korun na zpracování dokumentace k projektu Bono Publico Čechy, jehož náklady měly dosáhnout 311 miliónů korun. Podle Řičáře šlo mimo jiné o vybudování multimediálních komunikačních center v regionech.

Podle spisu však obvinění neměli zajištěny potřebné peníze na financování projektu a MMR předložili nepravdivé a zkreslené podklady. Projekt neměli v úmyslu nikdy realizovat, stojí v obžalobě. Přes 15 miliónů korun ministerstvo podle spisu poslalo na účet žadatele - SOP. Podle obžaloby všichni tři jednali v úmyslu obohatit BP, AH a zejména Řičáře, který společnosti ovládal. Finance byly podle spisu převedeny na účet BP, odkud část peněz Řičář vybral nebo dále převáděl, například na účty společností AH nebo Synergie.

Cítí se nevinni

Firmu Synergie tehdy podle obžaloby vlastnil Bažant, Řičářovi, od něhož ji převzal, však umožnil neomezený přístup k jejímu bankovnímu účtu. Část peněz, 1,1 miliónu korun, Řičář podle spisu převedl i na účet bývalého manažera projektů v BP a někdejšího pracovníka Krajského úřadu v Liberci Víta, který dle obžaloby o podvodu věděl. Většinu z nich prý Vít vybral, předal Řičářovi a nechal si 50 000 korun.

Čtveřice v úterý obvinění znovu odmítla při svých závěrečných řečech. Prostřednictvím obhájců navrhli soudu, aby je obžaloby zprostil v plném rozsahu. "Ve vztahu k obžalobě, tak, jak tady byla projednávána, se cítím zcela nevinen," uvedl například Řičář. "Necítím, že bych něco udělal s úmyslem obohatit se," řekl zase Kamenský. "Že bych byl takový lidumil, že bych to pro pana Řičáře udělal, aby se napakoval, tak to teda nejsem," dodal. Žalobce Boris Havel naopak trval na potrestání všech čtyř mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám