Hlavní obsah

Anarchista dostal za své stíhání už téměř milion. Chce další peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Anarchista Martin Ignačák, který čelil stíhání za přípravu teroristického útoku na vlak, dostal od státu odškodné ve výši 910 tisíc korun. O Ignačákových zbývajících finančních požadavcích rozhodují soudy, nepravomocně mu zatím přiznaly dalších 477 tisíc Kč. Konečný verdikt vynese pražský městský soud za týden. Muž žádal přes 4,2 milionu korun.

Martin Ignačák u Ústavního soudu. Archivní videoVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Ignačák strávil 518 dní ve vazební cele, stíhán byl celkem dva roky a 11 měsíců. Obžaloba tvrdila, že společně s přáteli chystal útok na nákladní vlak s vojenským materiálem. Podle kriminalistů hodlali na soupravu v úseku mezi pražským Radotínem a Berounem házet zápalné lahve, které v dubnu 2015 zakopali u železničního mostu v Chuchli. Cílem útoku mělo být „ohrožení lidských životů“.

Odvolací soud zprostil obžaloby anarchisty, kteří měli připravovat útok na vlak

Krimi

Státní zástupce pro Ignačáka požadoval 12 let vězení. Justice ale dospěla k závěru, že nešlo o trestný čin. Obžalovaní úspěšně argumentovali tím, že případ byl policejní provokací. Do skupinky anarchistů se totiž infiltrovali dva agenti, kteří vyvíjeli tlak na to, aby se akce s vlakem uskutečnila.

Nárokem Ignačáka na další odškodné za nezákonné stíhání a vazbu se dnes začal zabývat odvolací senát soudkyně Naděždy Javůrkové. Právě ten konstatoval, že stát už muži přiznal 910 000 korun – částečně sám od sebe, částečně na základě uzavřeného soudního smíru, jenž se týkal odškodného za posledních 150 dní ve vazební cele.

Kvůli pochybnému postupu policie soud osvobodil anarchisty viněné z útoku na vlak

Krimi

Ignačák tvrdí, že stíhání zasáhlo do jeho osobního i rodinného života a vazba zase zejména do jeho osobní svobody. Poukázal mimo jiné na to, že byl podroben zostřeným opatřením a že mu věznice nezajistila veganskou stravu.

Měla to být ukázka síly, řekl agent k údajnému útoku anarchistů na vlak

Krimi

Soud dnes připomněl, že Ignačákova někdejší spoluobžalovaná Alexandra Ščambová získala od ministerstva spravedlnosti jako náhradu za útrapy způsobené trestním řízením 140 000 korun a s žalobou na další odškodné neuspěla. Ignačákův právník ale podotkl, že porovnávání těchto případů není přiléhavé, protože Ščambová nebyla ve vazbě a na rozdíl od jeho klienta „zcela unikla mediálnímu zájmu“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z obžalovaných anarchistů, Martin Ignačák

Případ, který vyšetřoval tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, souvisí s rozsáhlou policejní razií proti extremistům z dubna 2014, při níž chtěli policisté sledováním a odposloucháváním rozkrýt Síť revolučních buněk. Této organizaci připisovali žhářské útoky na policejní auta nebo mýtné brány.

Reklama

Výběr článků

Načítám