Hlavní obsah

Aktivisté zablokovali silnici u pražského Edenu, policie je vytlačila

– Praha

Zhruba 25 aktivistů z hnutí Extinction Rebellion v pátek ráno krátce blokovalo silnici u Edenu v Praze. Plánovali sedmiminutové blokády, policie ale aktivisty ze silnice vytlačila a následně legitimovala. Někteří, například jeden z řidičů autobusu, se dostali do slovního konfliktu s protestujícími.

Foto: Mapy.cz

Místo blokády.

Článek

Podle informací Novinek protestující neuposlechli výzvy, aby opustili silnici, a proto policie zasáhla. Jejich chování řešila jako přestupek.

S protestujícími se hádal například řidič autobusu MHD, před jehož vůz si protestující stoupli. „Vezu lidi do práce,“ volal na přihlížející policisty.

Hnutí plánuje blokády také dnes na 17:00 a na sobotu. Během pátku budou aktivisté také protestovat před budovou České televize na Kavčích horách, před vstupem do budovy energetické společnosti ČEZ v Duhové ulici nebo na Staroměstském náměstí. V sobotu chystají protest na Václavském náměstí.

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion protestují ve světových velkoměstech od začátku týdne, například v Berlíně, Londýně, Paříži či několika australských městech. Česká odbočka hnutí dříve například poukázala na klimatickou a ekologickou krizi rozvěšením oblečení na téměř dvacítce míst v Praze, protestovali také při zasedání takzvané uhelné komise před úřadem vlády. Ve čtvrtek uspořádala happening na náměstí Republiky. Menší akce se tento týden uskutečnily i v regionech.

Hnutí požaduje, aby stát začal neprodleně snižovat emise z fosilních paliv a v roce 2025 dosáhl uhlíkové neutrality. Podle organizace, která má celosvětově přes milion aktivních příznivců, čelí lidstvo kvůli klimatickým změnám hrozbě vyhubení. Akce občanské neposlušnosti mají narušit běžný pořádek a přinutit politiky a veřejnost k okamžité aktivitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám