Hlavní obsah

Agresivní mladík, který plánoval uškrtit spoluvězně, s obnovou procesu neuspěl

Právo, ape
Ústí nad Labem

Neúspěšně žádal Krajský soud v Ústí nad Labem o obnovu svého procesu Martin Černý, který byl předloni odsouzen za organizování pokusu vraždy spoluvězně ve věznici pro mladistvé. Černý byl před více než rokem odsouzen ústeckým soudem na 15 let vězení, později mu Vrchní soud trest zmírnil na 12 let. V úterý soud jeho žádost zamítl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Martin Černý před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Rozhodnutí soudu je pravomocné, Černý i státní zástupce se vzdali práva na podání stížnosti.

Dvacetiletý Černý má podle původního rozsudku navíc kvůli své nebezpečnosti pro společnost po ukončení výkonu trestu nastoupit takzvanou zabezpečovací detenci, která může být až na doživotí.

S Černým byl v předloňském procesu odsouzen i Jan Škývara. Oba měli v noci na 1. září 2010 ve skupince šesti lidí vylákat na záchod a nutit spoluvězně, aby se oběsil, Škývara ho pak začal škrtit páskem. Hlavním organizátorem měl být ale Černý.

Stejně starému spoluvězni se podařilo ze škrcení vyprostit díky tomu, že byl mnohem silnější. Až následně vše oznámil. Důvodem plánování vraždy mělo být to, že spoluvězeň byl odsouzen za vraždu starého muže, což mu popularitu ve vězení nepřineslo a měl prý skončit stejně jako jeho oběť.

Černý v úterý u soudu požadoval provedení rekonstrukce, která měla vyvrátit tvrzení obžaloby. „Tak se to nestalo, poškozeného jsem chtěl pouze vystrašit,“ opakovaně odmítal u soudu pokus vraždy. Soud provedení rekonstrukce odmítl, podle něj by nepřinesla nic nového.

Černý je podle psychologického posudku člověk hrubě narušený a vyznačující se agresivitou. Už ve vězení pro mladistvé sbíral kázeňské tresty po desítkách, pral se se spoluvězni, konflikty měl i s dozorci. Předloni se u ústeckého soudu pokusil zaútočit na vězeňskou stráž, ta ho musela zpacifikovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám