Hlavní obsah

Hasiči evakuovali rodinu, kterou ohrožoval zřícený dům v sousedství

Právo, Miloslav Hradil

Několik lidí museli v pátek večer evakuovat hasiči z rodinného domu v obci Zborovice na Kroměřížsku poté, co se v jeho sousedství částečně zhroutil starý rodinný dům. Statik poté zakázal vstup do jeho okolí a nařídil demolici poškozené nemovitosti. Právu to v sobotu řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček.

Foto: HZS Zlínského kraje

Starý rodinný dům, jehož část se zřítila.

Článek

Obyvatelé sousedního rodinného domu přespali jinde a obec jim už zajistila dočasné náhradní ubytování.

Hasiči byli na místo přivoláni krátce po 20. hodině. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Morkovic-Slížan, Kroměříže a Zlína spolu s dobrovolnými ze Zborovic a Zdounek.

„Část stěny starého neobydleného domu se zhroutila a došlo tak k narušení jeho statiky a ohrožení dalších objektů. Na pokyn velitele zásahu byla provedena evakuace všech osob ze sousedního rodinného domu a byl vytyčen nebezpečný prostor. Vzhledem k velkému poškození starého objektu nebylo možné provést ani neodkladné pažení, a na místo byl velitelem zásahu vyžádán statik,“ uvedl mluvčí.

Na základě posouzení statika byl zakázán vstup do obou objektů, a to až do doby demolice.

Foto: HZS Zlínského kraje

Část starého neobydleného rodinného domu se zřítila.

„Prostory byly zabezpečeny páskou, po odpojení plynu a elektřiny bylo ve 23:28 hodin místo předáno starostovi obce. Ten v nejbližších dnech zajistí další nutné úkony,“ doplnil Řezníček s tím, že evakuovaní lidé si na nezbytnou dobu zabezpečili ubytování v jiných prostorách.

Podle vyjádření starosty Zborovic Vítězslava Hanáka (ANO) obec rodině s malým dítětem nabídla dočasné ubytování ve školním pavilonu, kde jsou ubytovací prostory, kuchyňka i sociální zařízení.

Obec chce také co nejrychleji odstranit poškozený dům, aby sousední nemovitost byla opět bezpečně obyvatelná. Majitel poškozeného objektu, jehož část se zhroutila, se ke své nemovitosti podle starosty nehlásí.

„Budeme to (demolici) muset řešit za něj. Vlastník od toho dal ruce pryč a nemá o dům zájem, protože je podle něj prý stejně v exekuci,“ sdělil ČTK Hanák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám