Hlavní obsah

Mstil se za rozbitý mobil, zapálil auto s lidmi

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve chrstl ředidlo mezi dva stany, pak stejnou hořlavinu vylil pod nedaleko stojící vozidlo a škrtl. V tu dobu ve stanu i autě spali lidé. Oheň se podařilo včas uhasit a 52letého žháře z Rokycanska nyní žene státní zástupce k soudu pro zločin pokusu těžké újmy na zdraví. Je přesvědčený, že šlo ze strany žháře o akt pomsty. Za mřížemi může skončit až na 12 let.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Incident se stal předloni v tábořišti u Dolan na Plzeňsku. Tehdy tam v létě přijela kempovat čtveřice mladíků. Postavili si stany poblíž maringotky, ve které dlouhodobě přebýval obviněný muž. Večer popíjeli a pak šli spát, dva z nich do stanů, další dva si lehli na korbu pod plachtu terénního pickupu. Z obžaloby vyplývá, že Miroslav K. počkal, až se mladíci uloží ke spánku. Spoléhal na to, že po bujaré pitce budou tvrdě spát.

„Kolem čtvrté ráno vzal plechovku s ředidlem, kterým nejdříve polil asi 70 centimetrů dlouhý pruh země mezi stany, a zbytek pak vylil za zadní levé kolo vozidla zaparkovaného několik metrů od stanů, kde ředidlo zapálil,“ stojí v obvinění.

Probudil jsem kámoše, ten vyběhl z auta a hodil mi mikinu, kterou jsem oheň udusil
svědek

Podle vyšetřovatelů chtěl muž zřejmě ještě zapálit hořlavinu mezi stany, ale to už nestihl, protože byl vyrušen. Z místa proto utekl schovat se do maringotky. Oheň zaregistroval jako první mladík, který ležel na korbě a ještě nespal tvrdě. Vzbudil kamaráda a společně se jim podařilo plameny uhasit.

„Slyšel jsem zvenku nějaký šramot. Tak jsem vykoukl zpod plachty a viděl, že hoří pod autem. Byly to už půlmetrové plameny. Probudil jsem kámoše, ten vyběhl z auta a hodil mi mikinu, kterou jsem oheň udusil,“ popsal svědek situaci.

Už v první chvíli měli mladíci podezření na muže z maringotky. Byl k nim sice přátelský, z jeho chování ale měli pocit, že je to podivín. Během večera s ním žádný konflikt neměli až na situaci, kdy za jedním z nich přišel, že má prasklý displej na mobilním telefonu, a chtěl poradit, zda by to nešlo nějak spravit, aby ho mohl prodat.

Po požáru se muž k mladíkům vrátil a přiznal se, co udělal. Prý si myslel, že mu vlezli do maringotky a telefon mu schválně rozbili. V tu chvíli si vzpomněli na větu, kterou jim v průběhu večera řekl: „Kluci, ani nevíte, ale budete to mít rychlý a ani o tom nebudete vědět.“ Sám pak u výslechu uvedl, že nikomu ublížit nechtěl.

Chtěl je jen vyděsit

„Chtěl jsem je pouze vystrašit nebo vyděsit,“ řekl policistům, kteří mu na místě naměřili v dechu téměř dvě promile alkoholu.

Podle znalců je obviněný muž psychicky nemocný a závislý na alkoholu. „Nebyl plně schopen ovládat své jednání a ani domyslet jeho nebezpečné následky. V rozčilení nebo pod vlivem návykové látky se stává bezohledným a necitlivým. Má svůj vlastní pohled na svět,“ konstatovali psychiatři.

Provozovatel kempu Právu řekl, že obviněný muž bydlel v maringotce asi pět let. „Měl tady dlouhodobě pronajaté místo. Jestli je nebezpečný, nebo ne, to nevím. Měli jsme s ním spíš takové humorné historky než nějaké problémy. Snažil se nám tady pomáhat, ale zpravidla to skončilo tím, že někomu nechtěně ublížil svojí nešikovností,“ vzpomínal. K incidentu pouze uvedl, že u něj přímo nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám