Hlavní obsah

Opilý strojvedoucí z Vyškovska pil přímo při řízení vlaku, dostal podmínku

Vyškov

Roční podmínku dostal od Okresního soudu ve Vyškově strojvedoucí, který loni namol opilý řídil osobní vlak. Navíc nesmí pět let žádný vlak řídit. Vyplývá to z trestního příkazu, který mají Novinky k dispozici. Strojvedoucí popíjel podle soudu alkohol přímo za jízdy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obviněný byl odsouzen k trestu odnětí svobody v délce 12 měsíců, výkon trestu byl podmíněně odložen na zkušební dobu 3,5 roku. Zákaz výkonu funkce strojvedoucího byl uložen v délce pěti let,“ uvedl v trestním příkazu soudce Karel Menšík.

Muž podle soudu spáchal trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozilo mu až tříleté vězení. Rozsudek je pravomocný.

Strojvedoucí nastoupil službu 14. listopadu kolem poledne, kdy vyjel z Brna s osobním vlakem se stovkou cestujících do Křenovic. Podle trestního příkazu během cesty pil nezjištěné množství alkoholu. Ze stanice Sokolnice vyjel se zpožděním a se zabrzděnou soupravou průběžnou brzdou.

Jak dále vyplývá z příkazu, strojvedoucí nereagoval na pokyny vlakvedoucího a do cílové stanice přijel s téměř 20minutovým zpožděním. Z Křenovic se pak chystal odjet zpět do Brna. Než však tak stačil učinit, našel jej vlakvedoucí spát v kabině. Po probuzení chtěl s vlakem odjet, ale v tom mu již zabránila přivolaná policie.

Nejvyšší naměřená hodnota alkoholu v dechu byla podle soudu 2,72 promile. České dráhy muže okamžitě přeložily na jinou práci a poté podle trestního příkazu propustily.

Reklama

Výběr článků

Načítám