Hlavní obsah

Mladíkovi na masopustu explodoval v ruce starý fotoaparát, přišel o část ruky

– Plzeň • Aktualizováno

Dobový fotoaparát explodoval v sobotu odpoledne v ruce 26letému muži z Mladotic na severním Plzeňsku. Mladík v tu dobu fotografoval masopust. S vážným zraněním skončil v nemocnici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdravotnická záchranná služba

Článek

Událost se odehrála kolem půl šesté odpoledne. Záchranáři nejprve dostali oznámení, že mělo jít o explozi podomácku vyrobené pyrotechniky, nakonec však zjistili, že výbuch nastal při fotografování.

„Muže záchranáři s vážnými zraněními transportovali na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice,“ sdělila mluvčí záchranky Mária Svobodová.

Podle informací deníku Právo exploze muži utrhla ruku v zápěstí a tlaková vlna mu pohmoždila horní část těla.

Podle policejní mluvčí Veroniky Hokrové muž s aparátem pořizoval snímky na tamním masopustu. „Explodoval mu v ruce a zranil ho, když jej plnil chemickou sloučeninou, aby docílil blesku,“ uvedla Hokrová.

Muž na fotografování zřejmě používal jednu z nejstarších metod odpalování blesku, a sice ručně zapalovaný hořčíkový prášek, který se umísťoval do baněk. Metoda se používala na konci 19. století. Z hořčíku se také vyráběla směs určená na ohňostroje nebo při divadelních představeních.

Reklama

Výběr článků

Načítám